Lojistik şirketlerinin ilişki pazarlaması yönelimlerinin pazarlama performanslarına etkisi Türkiye ve Almanya arasında karşılaştırmalı bir araştırma
Effect of relationship marketing tendency of logistics companies on marketing performance: A comparative study in Turkey and Germany
- Tez No: 421557
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ AKDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İlişki pazarlaması, lojistik, performans ölçümü, Relationship marketing, logistics, performance measurement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
İlişki pazarlaması, temelde müşteri ihtiyaçlarının tespit edilip bu ihtiyaçların tatmin edilmesini amaçlamaktadır. Uzun dönemli bir bakış açısıyla hareket edilmesini ve satış sonrası hizmetlere önem verilmesini gerektirmektedir. Mevcut müşterileri elde tutmanın, yeni müşteri bulmaktan daha az maliyetli olduğu noktasından hareketle yeni müşteriler elde etmekten çok, mevcut müşterileri elde tutmaya odaklanmaktadır. Küreselleşme konusunda yaşanan gelişmeler ve artan dış ticaret faaliyetleri lojistik sektörünü stratejik açıdan önemli bir duruma getirmiştir. Lojistik şirketleri önceleri sadece taşımacılık faaliyetlerini yerine getiren şirketler olarak görülürken, günümüzde lojistiğin farklı fonksiyonları yerine getirmesinin gerekliliği anlaşılmıştır. Yapılan pazarlama faaliyetlerinin etkinliğinin ölçülmesi, son yıllarda pazarlama yöneticileri tarafından önem verilen bir konu haline gelmiştir. Bu noktada pazarlama performansının nasıl ölçüleceğine karar verilmesi gerekmiştir. Pazarlama performansının ölçümünde çok farklı ölçütlerin kullanıldığı görülmektedir. Hangi ölçütün kullanılması gerektiği konusunda farklı görüşler öne sürülmektedir Bu çalışmada Türkiye ve Almanya'da faaliyet gösteren lojistik şirketlerin ilişki pazarlaması yönelimleri ile lojistik performansları ve pazarlama performansları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma sonucunda ilişki pazarlaması boyutları ile lojistik performans ve pazarlama performans göstergeleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Basically, relationship marketing aims to retain and meet custmer needs. Acting in long term perspective and paying attention to after-sales service is necessary. There is more focus on customer retention than gaining new clients since keeping current clients is less costly than finding new clients. The developments we experience about glabalisation and the increase of foreign trade activities brought logistics sector to a strategically crucial condition. Logistics companies used to be regarded as only the companies carrying out transportation activities, but nowadays the necessity of logistics to perform various functions is understood. Measuring the efficiency of marketing activities became an emphasised topic for marketing executives. Herein a decision must be made about how to measure marketing performance. It is seen that various means are used to measure marketing performance. There are also various views about which mean is needed to be used. In this study, the interaction among relationship marketing tendency of logistics companies operating in Turkey and Germany, and their logistics performance and marketing performance is studied. As a result of the study, significant relations are found between dimensions of relationship marketing and logistics performance and indicators of marketing performance.