Türkçe'de çocukla ilgili söz varlığı
Turkish vocabulary related to children
  1. Tez No: 421556
  2. Yazar: OKAN CELAL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Çocuk, Adlandırma, Söz varlığı, Turkish, Child, Nomenclature, vocabulary
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1243
Özet
Türkçedeki çocukla ilgili söz varlığının yaş kriterine göre ortaya konulması, kavramsal ve yapısal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız giriş, kavramsal inceleme, yapısal inceleme ve sözlük olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Kavramsal inceleme kısmında çocuk konusu; gebelik öncesi dönem, gebelik dönemi, doğum, doğumla başlayan ve devam eden süreçler, bebeklik, ilk çocukluk, son çocukluk ve ergenlik olmak üzere sekiz bölümde ele alınmıştır. Yapısal inceleme bölümü; yapı bakımından kelimeler, çekim ekleri, cümle ve çocuk dili olmak üzere dört ana başlık altında ele alınmıştır. Sözlük kısmında, çocukla ilgili tespit edilen söz varlığı kelime ve kelime grubu düzeyindeki ve cümle düzeyindeki birlikler olarak ikiye ayrılmış, tespit edilen sözlerin tanımları ve alındığı kaynaklar yanında kökenleriyle ilgili etimolojik görüşlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study it is aimed to present the Turkish vocabulary related to children in compliance with the criteria of age and to analyse the coganitive and structual form of the subject. Our study consist of four parts: introduction, cognitive analysis, structural analysis and vocabulary. İn cognitive analysis section, the topic of child is discussed within eight parts as prepregnancy period, pregnancy period, birth, postpartum period, infancy, early childhood, middle childhood and adolescence. The structural analysis is discussed in four main topics as words in structure, inflectional suffixes, statement and child language. İn glossary part, the identified childrelated vocabulary is classified in two sections as word and word group units and statement units. The definition of the identified vocabulary, the cited sources and etymological notions on the origins of them are also included.