Muhammed Kürd Ali'nin hayatı, eserleri ve Arap diline katkıları
Mohammad Kurd Ali's life, works and contributions to Arabic language
  1. Tez No: 421592
  2. Yazar: EYÜP SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kürd Ali, Arap dili, Yabancı kelimeler, Mecma'i'l-Lugâti'l-'Arabiyye, Suriye, Kültür, Kurd Ali, Arabic, Foreign words, Mecma'i'l-Lugâti'l-'Arabiyye, Syria, Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Suriye, Arap olmayan devletler tarafından uzun süre yönetildiği için onların kültür ve dillerinden etkilenmiştir. Bu bağlamda Arapçaya birçok yabancı kelime girmiş ve gündelik hayatta da kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum da Arapçanın safiyetine zarar vermeye ve birçok Arapça kelimenin unutulmasına zemin hazırlamıştır. Nitekim Suriye, bağımsızlığını kazandıktan sonra Arapçanın yabancı kelimelerden arındırılması için bir çalışma başlatmıştır. Söz konusu çalışmada ektin rol oynayan isimlerden birisi de Muhammed Kürd Ali olmuştur. Kürd Ali, Avrupa ülkelerine yaptığı seyahatlerde oryantalistlerin doğu araştırmaları hakkında yaptıkları çalışmaları yakından görmüş ve Arap dili ile ilgili yaptıkları çalışmalar kendisinde derin bir etki bırakmıştır. Ayrıca Fransız Asya Cemiyetini yakından inceledikten sonra bu akademiye benzer bir akademinin Suriye'de kurulması gerektiği düşüncesi kendisinde oluşmuştur. Kürd Ali'nin kurulmasında öncülük ettiği Mecma'i'l-Lugâti'l-'Arabiyye, Suriye'de Arap dili ile ilgili yapılan çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesine vesile olmuştur. Akademi Arapçanın yabancı kelimelerden arındırılması için etkin bir şekilde çalışmıştır. Alanında uzman kişileri istihdam eden akademi, Arapçayla ilgili önemli bilimsel çalışmalar yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Because Syria has been governed by the non-arabic statas a long time it has affected by their culture and language. İn this context, in Arabic has entered many barrowed words and this words used in everyday life. That situation paved harm to the original Arabic and pass into oblivon many Arabic words. So and so, after gaining independence, Syria has launched a study to be free of foreign words in Arabic. Muhammad Kurd Ali was played an active role in this study. Kurd Ali, viewed study of Orientalist that they do on the eastern his travels in European countries. Their work on the Arabic language of Orientalism has left a deep impression on him. Furthermore, after closely examining the French Asian Society has occurred in his opinion the idea that Syria should be set up in a similar Academy. Mecma'i'l-Lugâti'l-'Arabiyye establishing led by Kurd Ali have been instrumental in the execution of studies related to the health of the Arabic language. Academy has worked effectively to be free of foreign words in Arabic. It was to be acquired by scientific studies by working with experts in the field.