Muâz b. Cebel'in Yemen'e gönderilmesiyle ilgili rivâyetlerin şekil yönünden tahlili
Criticism of the narrations of the sending Muâz b. Cebel to Yemen in terms of form
  1. Tez No: 421649
  2. Yazar: SEMA GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUZUDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muâz b. Cebel, Yemen, Hadis Tenkidi, İ'tibar, Analiz, Muâz b. Jabal, Yemen, The criticism of The Prophet Muhammad's Sayings, İ'tibar, Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Gerek hukukî gerekse edep ve ahlakla ilgili metinlerde Muâz. b. Cebel'in Ye-men'e gönderilişine sıkça atıfta bulunulmaktadır. Hadis kitaplarında da aynı konuyla ilgili farklı rivâyetler yer almaktadır. Muâz b. Cebel'in Yemen'e gönderilişini anlatan rivâyetler, birbirinden farklı zengin bir içeriğe sahiptir. Bunların bazılarında zekâtla ilgili hükümler yer alırken, bazı-larında ise çeşitli öğütler bulunmaktadır. Konuyla ilgili rivâyetler, içeriklerine göre sekiz grupta incelenmiştir. Onlardan her birinin temel özellikleri ve kaynakları hakkında bilgi verilmiş, metinler arasındaki temel farklılıklar belirtilmeye çalışılmıştır. Muâz'ın Yemen'e gönderilişini konu edinen rivâyetlerin çok çeşitli olması, onun Yemen'e birden fazla gönderilmiş olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte ri-vâyetlerin farklılaşmasında râvî faktörünün etkisini de göz önünde tutmak gerekir. Bu tezde Muâz b. Cebel'in Yemen'e gönderilmesiyle ilişkilendirilen rivâyetlerin tahrici, metin tasnifi ve tahlili yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In both legal and decency and morality texts, sending Muâz b. Jabal to Yemen is often cited. Also in hadith books, there are different narrations about the same subject. Narrations thet telling the sending of Muâz b. Jabal to Yemen have a content which is rich and different from each other. While deliverances about zakat take part in some of them, the others contain various advices. Narrations about the subject are inves-tigated in eight groups according to their contents. Information is given about the key features and the sources of each of these groups and the key differences between texts are tried to investigated. Narrations about sending Muâz b. Jabal to Yemen are various so this shows us that he might have been sent to Yemen more than once. However, the effect of the per-son who told these narrations should be taken into consideration about the changing of narrations. In this thesis, I searched the narrations contained that Muâz b. Jabal was sent to Yemen by the Prophet, classified and analyzed them.