Afet bilinci ve kader ilişkisi: Gümüşhane örneği
Di̇saster consci̇ousness and beli̇ef i̇n fate: Gümüşhane example
- Tez No: 421653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Religion, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Bilinci, Kader, Afet Bilinci ile Kader İlişkisi, Disaster, Disaster Consciousness, Fate, Disaster Consciousness and Belief in Fate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Afet; bir toplumu derinden sarsan, ciddi can ve mal kayıpları yaşatan doğal veya insan kaynaklı olaylardır. Ülkemizde meydana gelen çeşitli afetlerden dolayı içinde bulunduğumuz coğrafyada insanlar sürekli afet riski altındadır. Toplumun dini inancı gereği afetlerin meydana gelme sebebi bazıları tarafından kader olarak değerlendirilir. Ancak tüm yaşanan felaketler kader olsa bile dinimizin öğretisi sırtımızı kadere yaslamak değil tedbirli olmayı göstermektedir. Bu bağlamda bölgemizde gerçekleşen afetlerin çeşitliliği ve sıklığı sebebiyle afet öncesi, sırası ve sonrası yapılacak faaliyetleri bilmek ve daima afet bilincine sahip birey olmak toplumun geleceği için önemlidir. Bu araştırma, Gümüşhane'de yaşayan bireylerin afet konusunda bilgi ve bilinç düzeyleri ile kader inançları arasındaki ilişki düzeyleri ve afete ne kadar hazır oldukları üzerinedir. Çalışmamız Gümüşhane ilinde ikamet eden 385 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerde afet bilinci ile kader inançları arasındaki ilişki kavranmaya çalışılarak, kader inancının afet bilinç düzeylerini ne derece etkilediği ve katılımcıların ne düzeyde afet bilincine sahip oldukları ölçülmeye çalışılmıştır. Afet bilinci ile kader ilişkisi, sorulan üç soruda tespit edilmiş olup genel anlamda bir ilişki tespit edilememiştir. Elde edilen bulgular SPSS 20 paket programında analiz edilerek yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disaster is nature or human-induced events, which devastate a society, cause serious death and loss of property. Due to the variety of disasters occuring in Turkey, people in the region we are in are under constant disaster risk. In complience with the religious beliefs of the society, it is considered by some that the reason lying behind the occurance of disasters is simply fate. However, even though all disasters are fate, the teachings of Islam suggest not to rely solely on fate but to be cautious. In this context, owing to the variety and frequency of the disasters occuring in our region, knowing the activities to be organized in pre-disaster, during disaster and post-disaster, and being a disaster conscious individual are crucially important for the futere of the society. Basing the sample on the individuals residing in Gümüşhane, this research is concerned with the level of relationship between knowledge and consciousness levels, and beliefs in fate, and also investigates in how prepared they are for disasters. Striving to have insights into disaster consciousness and beliefs in fate, this study intends to measure to what extent belief affects disaster consciousness level and at what level participants have disaster consciousness through face to face surveys with 385 participants residing in Gümüşhane. Disaster consciousness and fate relationship was identified by three questions asked and a relation could not have been found in general terms. The findings were meant to be analyzed through SPSS 20 and be interprated, afterwards.