Karlılık, büyüklük ve firma büyümesi ilişkisi üzerine bir inceleme
An investigation on relationship between profitability, size and firm growth
- Tez No: 421654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karlılık, Kaldıraç, Büyüklük, Ar-Ge, Firma Büyümesi, Profitability, Leverage, Size, R&D, Firm Growth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da (BIST) sanayi sektöründe faaliyet gösteren 147 firmanın 2008-2013 dönemine ilişkin, karlılık, büyüme, büyüklük ve kaldıraç verileri değişken olarak kullanılmıştır. Bu değişkenler arasındaki ilişki, serilerin hem zaman boyutunu hem de kesit boyutunu birlikte dikkate alan panel veri analizi kullanılarak ilgili dönemdeki çeyrek verilerle analiz edilmektedir. Çalışmada karlılık ile firma büyümesi arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilirken, firma büyüklüğü ve kaldıraç ile firma büyümesi arasında negatif bir yönlü ilişki tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca araştırma ve geliştirme harcamaları ile firma büyümesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu çalışmanın sonuçları Türkiye'deki imalat firmaları için yönetimsel çıkarımlar içermektedir. Analiz sonuçları, küçük firmaların ölçek ekonomisine ulaşmakta ortaya çıkan zorluklar sebebiyle hızlı büyüdüklerini göstermektedir. Küçük firmalar büyümeye devam ederken ölçek ekonomisine ulaşan büyük firmalar ise bu noktadan sonra maliyetlerini minimuma indirdikleri için büyüyememektedirler. Ayrıca karlı firmaların büyüme olanaklarının daha fazla olduğu çalışma sonuçlarında belirtilmektedir. Sonuç olarak firmaların büyüyebilmeleri karlılıklarını arttırmalarına, ölçek ekonomisine ulaşabilmelerine ve optimal sermaye yapısına sahip olabilmelerine bağlıdır. Yönetici olarak firmanızı büyütmek için, karlılığınızı arttırmalı, ölçek ekonomisine ulaşmalı, optimal sermaye yapısını elde etmelisiniz.
Özet (Çeviri)
In this paper, profitability, growth, size, and leverage data of 147 manufacturing firms which are operating in Istanbul Stock Exchange (BIST) in the period of 2008-2013 used as variables. The relationship between these variables analyzed quarterly with panel data analyze which considers both time and cross-section dimension. It was founded a positive relationship between profitability and firm growth while there was a negative relationship between firm growth and leverage. Also there was no statistical relationship between research & development spending and firm growth. Findings of this study includes managerial implications for the manufacturing firms in Turkey. The results indicated that profitable firms could grow. Profitable firms, small firms, firms reach an optimal level of working capital and optimal capital structure, can be said to have grown faster than other companies. Outcomes of study shows that profitable firms have higher opportunities for growth. If you want to grow your company, as a manager, profitability should increase, should reach economies of scale, an optimal capital structure level and reach the optimal level of working capital level due to these firms grow faster than other companies.