Nebevî sünnette beden bakımı
Body care in nebevi sunnah
- Tez No: 421715
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, beden, sünnet, giyim, süslenme, sağlık, takı, tıraş, insan, libas, sahabi, ziynet, spor, saç, sakal, temizlik, fıtrat, estetik, bakım, Prophet, body, sunna, clothing, toilet, health, jewel, shaving, human, companion, sport, hair, beard, cleaning, disposition, esthetics, maintenance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
İnsanın dış görünüşü günlük hayatın her alanına direk etki eder mahiyettedir. Bu anlamda hayatın nizamını belirleyen ilahi vahyin muhatabı Rasulullah (s.a.v.)'ın beden bakımı ve korunmasıyla ilgili tavsiye ve önerileri, sosyal hayatın içinde bedeniyle var olan insan için son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kütüb-i Sitte eserlerinde geçen hadislerde, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in beden bakımı ve korunmasına dair davranışları ve tavsiyeleri ele alınmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde insan bedeninin önemi Kur'an, Sünnet, Sosyolojik ve Psikolojik açıdan incelenmiştir. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber (s.a.v.)'in insan bedeni ve bakımına dair hadisleri ve örnek davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The physical appearance of the human beings is in a condition that directly affects the whole area of the life. In this respect, the body care and protection related advices of Rasulullah (saw) who is the drawee of hymn declaration defining the order of the life, presents a great degree of importance for the human beings existing in the social life with their bodies. In this study, it is dealed with the behaviours and advices of the Prophet Mohammad (saw)'s concerning the body care and protection in the hadiths existing in the work of Kutub al-Sittah. This work consists of two parts. In the first part, Importance of human body in Quran and Sunnah is examined in terms of sociologic and physcologic. In the second part, Hadiths and exemplary behaviours of the Prophet (saw), which is related to human body and body care, are examined.