Ömer b. Ali el - İspirî ve er - Risâletü'l - Cûdiyye isimli eserinin tahkiki
- Tez No: 421717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer b. Ali el-İspirî, yazmalar, er-Risâletü'l-Cûdiyye, Hûd sûresi 44. âyet, İ'câz, Belâğat, Fesâhat, Ömer b. Ali el-İspirî, writings, er-Risâletü'l-Cûdiyye, 44th verse of surah Hûd, laconics, Rhetorics, fluency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kelâm-ı ilâhînin anlaşılması ve murâd-ı ilâhînin ortaya konulması için İslam'ın bidayetinden günümüze kadar birçok tefsir yazılmış ve dünya döndükçe de yazılmaya devam edecektir. Bu tefsirlerin bir kısmı Kur'an'ın fıkhî, tasavvufî vb. değişik yönlerine temas ederken, bir kısmı da edebî ve i'câz yönüne değinmiştir. Kur'an'ın i'câz yönünü ele alan çalışmalardan bir tanesi de Fatih Camii dersiâmlarından Ömer b. Ali el-İspirî'nin (ö. 1202/1788) er-Risâletü'l-Cûdiyye adlı eseridir. Müellif bu risâlede Hûd sûresinin 44. âyetini belâğat ve fesâhat açısından incelemiştir. Mezkûr eserin tahkikinin konu edildiği bu çalışmada, önce İspirî'nin hayatına ve eserlerine kısaca değinilmiştir. Ardından risâle değişik yönleriyle tanıtılarak tahkikli metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many comments and intepretations have been written since the rise of Islam untill today and it will be continued forever. This is, to understand the kalâm of Allah (Qur'an) and to clarify the murâd (aims) of Allah. Some of these interpretations are focusing on areas of the Qur'an such as fiqh (İslamic Law), tasawwuf (mysticals), and some others are mentioning the literary and laconic areas of the Qur'an. Risâle-i Cûdiyye, written by Ömer b. Ali el-İspirî (ö. 1202/1788) who is a dersiâm (lecturer) in the Fatih Mosque, is one of the studies that adresses the laconic aspects of the Qur'an. In this risâle (paper), the author has investigated the 44th verse of surah Hûd in terms of its rhetorics and fluency. In this study the afformentioned risâle will be examined, the life and the works of its author Ispiri will been briefly presented. After that, a tahkikli metin (studied work) will be given -introducing- different aspects of this work.