3-6 yaş çocuğu olan depresyonlu ve depresyonu olmayan annelerin ebeveyn öz yeterlikleri çocuk mizaç algısı ve duygu sosyalleştirme tepkilerinin karşılaştırılması comparision of depressed and non depressed mothers having child between 3-6 years of age in terms of parenting self sufficiency children disposition perseption and emotionaş socialization
- Tez No: 422029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN DOĞAN, YRD. DOÇ. DR. İDİL KAYA BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, anne öz yeterliliği, çocuk mizaç algısı, duygu sosyalleştirme, Depression, mother self sufficiency, child disposition, emotion socialization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı; 3-6 yaş çocuğu olan depresyonlu ve depresyonu olmayan annelerin ebeveynlik öz yeterlilikleri, çocuk mizaç algıları ve duygu sosyalleştirme tepkileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul Avrupa yakasında sağlık kurumlarına depresyon şikayetiyle başvurmuş 40 anne ile kartopu tekniğiyle toplanmış depresyonu olmayan 40 anne oluşturmaktadır. Bu anneler 3-6 yaş arası çocuğa sahiptirler. Araştırmada ölçüm araçları olarak,“Sosyo-Demografik Veri Formu”,“Ebeveynliğe Yönelik Tutum Ölçeği”,“Beck Depresyon Ölçeği”,“Çocuk Mizaç Ölçeği”ve“Çocukların Olumsuz Duygularıyla Baş Etme Ölçeği”kullanılmıştır. Analizler sonucunda depresyonlu ve depresyonu olmayan annelerin öz yeterlilikleri çocuk mizaç algıları, duygu sosyalleştirme tepkileri arasında farklılık bulunmuştur.. Depresyonsuz annelere ilişkin probleme odaklı tepkiler, duyguya odaklı tepkiler ve duygu ifadesini kolaylaştıran tepki puanları, depresyonu olan annelerin puanlarına göre daha yüksektir. Ancak küçümseyici, cezalandırıcı ve ebeveynde sıkıntı boyutlarına ilişkin puanlar daha düşük olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to analyse the relation between the parenting self sufficiency of depressed mothers with children between 3-6 years of age, children disposition perceptions and emotional socialization. Sample of this research is consisted of 40 mothers who have applied to health institutions in asian side of İstanbul with depression complaint and 40 mothers without depression complaint who are collected by snowball technique. All of these mothers have children between 3-6 years of age. The evaluation means for this work are socio-demographic data form, attitude towards parenting inventory, Beck depression scale, child disposition scale and coping with children's negative emotions scale. As a result of the analyses, a difference in self sufficiencies, children disposition perception and emotion focused reaction has been detected between the mothers who are depressed and mothers who are not depressed. Not - depressed mothers' problem focused and emotion focused reaction points as well as their points for reactions facilitating emotional expression are higher than the ones who are depressed. However lower average points for these mothers in condescending, punishing and distress in parents dimensions have been collected.