Statü kaygısı ve sosyo-ekonomik belirleyenleri
Positional concerns and their socioeconomic determinants
- Tez No: 422236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Statü Kaygısı, Göreli Konum, Konumsal Mal, Mutluluk, Göreli Gelir, Positional Concerns, Relative Standing, Positional Goods, Happiness, Relative Incom
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bireylerin ekonomik kararlar verirken toplumdaki diğer bireylerin tercih ve davranışlarından etkilenmesi sosyal boyutta kararların bir domino dizisi gibi birbirine bağlanmasına neden olmakta, bunun sonucunda bazı iktisadi malların (konumsal mal) göreli değerlerinin diğer mallara göre farklılaşmasına yol açmaktadır. Bireyler tüketim, gelir, eğitim, boş zaman, fiziksel çekicilik gibi sosyo-ekonomik alanlarda kendilerini toplumdaki diğer bireylerle karşılaştırma yoluna gitmektedirler ve iktisadi ya da sosyal tercihlerini bu doğrultuda şekillendirmektedirler. Bu çalışmada anket verileri kullanılarak bireylerdeki statü kaygısı ve bu kaygının ardındaki faktörler belirlenmekte, konumsal endişenin etkili olduğu alanlar analiz edilmektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda statü kaygısının bireylerin karar alma sürecinde oynadığı rol ve bu kaygının başlıca makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Economic decisions of the individuals are influenced by preferences of others in the society, a process which brings about a bandwagon effect in social preferences and differentiation of the relative values of certain goods (positional goods) with respect to others. Individuals tend to compare themselves with others in the society while shaping their preferences on variety of economic and social matters such as income, intelligence, education, leisure, consumption and physical attractiveness. Through survey data, this paper analyzes the presence of positional concerns in different social domains and their socio-economic determinants. Based on emprical evidence it discusses the role of positional concerns in decison making processes of the individuals and their macroeconomic consequences.