İktidar ve ahlaki sorumluluk kıskacında entelektüeller: 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde entelektüel kimliğiyle Türk basınındaki köşe yazarları üzerine bir söylem analizi
Intellectuals who remain in between government and moral responsibility: A discourse analysis on behaviours of Turkish columnists with intellectual identity towards 2014 Presidential election
  1. Tez No: 422238
  2. Yazar: RABİA ZAMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Intellectual, Government and Power, moral responsibility, Columnists
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Türkiye'de özellikle de Türk medya dünyasında,“entelektüel”kavramı kimliksel tanımı açısından tartışmalı bir yapı arz etmektedir. Zira medya dünyasında belirgin biçimde ortaya çıkan, ideolojik ve tecimsel aidiyetler, medya dünyasının bir parçası olan“entelektüel”lerin söz konusu kimliklerini, sorumlulukları bağlamında tartışmalı kılmaktadır. Zira, her zihinsel etkinlikte bulunana entelektüel denilemez ve entelektüelin en belirleyici özelliği, eleştirel ve cesur hareket etme kabiliyetidir. Cemil Meriç'ten yola çıkarsak, entelektüeli, içinden çıktığı toplumun tutarlılığının teminatı yapan da bu özelliğidir. Bu çalışma, Türk medya dünyasında, iktidarla olan temas oranında artan patolojilerin, medya çalışanı entelektüellerin, bu kimliksel sıfatı kendilerine kazandıran sorumlulukları yerine getirmelerini ne ölçüde engellediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminden bir hafta önce ve bir hafta sonra, seçime ilişkin yazı kaleme alan, üç gazeteden toplam on iki köşe yazarının yazıları, entelektüel kimlik ve sorumlulukları çerçevesinde, karşılaştırmalı olarak söylem analizine tabi tutulmuştur. Anahtar kelimler: Entelektüel, iktidar, ahlaki sorumluluk, köşe yazarlığı
Özet (Çeviri)
In Turkey, especially in Turkish media, the intellectual concept has been controversial one , in terms of its definition characterizing their identities and responsibilities as ideological belongings and commercial interests inherent in media lead one to argue the abovementioned identities and responsibilities of intellectuals'. Having said that, we should add we cannot claim anyone who has something to do with a mental process would end up to be an intellectual whose typical characteristic is the ability to act critically and intrepidly. Based on what Cemil Meriç said, it can be claimed that this characteristic is a feature leading an intellectual to defend the society. Current research's aim is to try to illustrate how much the problems arising from the relation between intellectual media workers and the government can hamper these intellectuals from fulfilling their responsibilities. In this context, 12 columnists' columns from 3 different newspapers, ranging from one week earlier to one week later than August 10 2014 presidential election is going to be conducted a comparative discourse analysis in scope of intellectual identity and responsibility. In the light of intellectuals' expected responsibility to public and society it is excepted that they don't hesitate criticizing government in public's favor at the risk of even their status or even maybe their jobs.