Uygulamada çocuk yargılaması: İstanbul Anadolu Adliyesi Çocuk Mahkemelerinde dosya incelemesi
Proceeding of child in practice: Examining case files in Juvenile Courts in İstanbul Anadolu Courthouse
  1. Tez No: 422243
  2. Yazar: SALİHA MERVE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H.BURAK GEMALMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Adalet Sistemi, Ulusalüstü İnsan Hakları Hukuku Normları, Çocuk Koruma Kanunu, Çocuk Mahkemeleri, Sosyal İnceleme Raporları, Suça Sürüklenen Çocuklara Uygulanan Tedbirler, Juvenile Justice System, Supranational Human Rights Law Norms, Child Protection Law, Juvenile Courts, Social Investigation Report, Measures for juveniles drifted into crime
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Çalışmamızda; Türk hukukunda çocuk adalet sisteminin, suça sürüklenen çocuklar açısından etkinliği araştırılmıştır. Suça sürüklenen çocukların kolluk ile karşılaşmasından mahkemenin hükmüne kadarki süreçte çocuğun haklarının korunup korunmadığı özellikle çocuğun yüksek yararı ve adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirilmiştir. Uygulamayı yakından görebilmek için İstanbul Anadolu Adliyesi çocuk mahkemelerinde yüz dava dosyası incelenmiştir. Bu inceleme, sistemi bir bütün olarak görmemizi ve Türk hukuk mevzuatı ile uygulamanın karşılaştırılmasını sağlamıştır. Suça sürüklenen çocukların yargılanmasına ilişkin dosyalardan çıkarttığımız tüm veriler, tezin ana çerçevesini oluşturmuştur. Tezdeki tüm başlıklar; mevzuat, uygulama ve ulusalüstü insan hakları hukuku normları ekseninde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda, Türkiye'de çocuk adalet sistemindeki mevzuat ve uygulamanın ulusalüstü insan hakları hukuku normları ile ilişkisi incelenmiş olup, Yargıtay kararlarından da yararlanılmıştır. Çocuk adalet sisteminde önemli bir yere sahip olan sosyal inceleme raporları (SİR), çocuklara verilen tedbirler ve yargı kararları, çalışmamızda ele aldığımız diğer başlıklardır. Gerçekleştirdiğimiz yüz yüze görüşmelerde çocuk adalet sistemine ilişkin olarak değerli görüşlere de yer verilmiştir. Konunun daha iyi anlaşılması adına, incelenen dava dosyalarından çıkarılan bazı veriler grafik şeklinde verilmiştir. Çalışmamızın sonucunda, Türk hukuk sisteminin suça sürüklenen çocukların haklarını etkileyen hususlar tespit edilmiş olup, her konu başlığı altında söz konusu eksikliklere ilişkin öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Effectiveness of juvenile justice system with regards to juveniles drifted into crime is researched in this work. Whether juvenile justice system is sufficient for the best interest of the child or not, and issues regarding violation of children's right to due process are especially examined in the thesis. One hundred case files have been examined in Juvenile Courts in Istanbul Anadolu Courthouse to look closer at the practice of law. This approach provided us a holistic view of the system. Data collected from these case files on children's proceedings set the framework of this thesis. All subjects in this thesis are tried to be explained in terms of positive law and the practice of law in Turkey and Supranational Human Rights Law Norms. Thus, positive law and practice in Turkey are compared, and the results are also examined in terms of their accordance with Supranational Human Rights Law Norms. Besides, Supreme court verdicts in Turkey are consulted when necessitated. Social investigation reports as crucial elements within the juvenile justice system, as well as security measures and court decisions meted out at the end of the judgement processes are also examined within this thesis. Occasionally, this thesis also highlights the views of some of the experts in the field whom we met. To be more understandable, some of the data extracted from the case files -empirical data which we particularly wanted to emphasize – are presented in graphs and tables.