Bir meslek grubu olarak seks işçileri ve ahlakın farklı tezahürleri
Sex workers as a occupational group and various mani̇festation of morali̇ty
- Tez No: 422242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Seks işçiliği, ticari seks, ahlak, evrimsel psikoloji, Sex work, commercial sex, morality, evolutionary psychology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, seks işçilerinin gündelik yaşamlarındaki ahlaki pratikleri üzerinden ahlak kavramı ve sosyalliğin kurulumunda bu kavramın işlevleri betimlenmeye çalışılmıştır. Çalışma boyunca ahlak ulaşılması gereken standartları işaret eden bir çeşit soyutlama olmaktan ziyade evrimsel bir perspektifle gündelik hayattaki işlevleri bağlamında incelenmiştir. Bu inceleme için toplam 15 seks işçisiyle görüşülmüştür ve odak grup görüşmeleri ve derinlemesine mülakat teknikleriyle veri toplanmıştır. Katılımcıların ahlaka dair bildirimleri nitel bir analiz olan tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Ahlaki Temeller Kuramı çalışmanın teorik çerçevesini oluşturmuş ve katılımcıların bildirimlerinde kuramın öngördüğü ahlaki temeller saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçlar seks işçilerinin hem çeşitli ahlaki yargılara maruz kaldığını hem de benzer ya da farklı bir ahlak anlayışını yeniden ürettiklerini göstermiştir. Söz konusu ahlak anlayışları ataerkil, toplumsal cinsiyet rolleri, heteronormatif yapı ve ekonomik ilişkiler bağlamında tartışılmıştır. Genel bir örüntü olarak birden çok ahlaki konum alışın mümkün olduğu ve hatta ahlaki bir konum almanın tercih edildiği saptanmıştır. Bu bakımdan ahlak insanların bir tür olarak sosyalleşmesinde kurucu bir öğe olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu kurulumun yani alınan ahlaki konumların oldukça çeşitli olduğu ve sürekli bir kültürel değişim içinde bulunduğu çalışmanın sonuçlarından biridir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe the concept of morality based on daily practices and function of this concept over constructing sociality. Morality is reviewed based on its daily functions via an evolutionary perspective rather than an abstraction idea pointing ideal standards that need to be achieved. For this study, 15 sex workers were interviewed. In this study, focus groups and deep interviews were conducted in order to collect date. Participants' statements about morality were analyses by content analysis method, which is a qualitative analyses method. Moral Foundation Theory constituted the theoretical framework of this study and moral foundations were traced within participants' statements. Results show that sex workers are subjected to various moral judgements; also they reconstruct similar or different moral judgements. These moral judgements were discussed within patriarchy, gender roles, heteronormative structure and economic relations contexts. As a general pattern, more than one moral positioning were found to be possible; moreover, it is preferred to take any moral position. In this aspect, morality is distinguished as a constructive element in socialization of people. Moral positioning being quite various and varying culturally is found in this study.