Fetretü'l Vahy (İslami vahyin bir süreliğine kesintiye uğraması olayı)
Fatratu'l-Vahy ( Interruption of the revelation)
  1. Tez No: 422247
  2. Yazar: HİDAYET ZERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fetret, Vahiy, Hira, Fatrat, Vahy (Revelation), Hira
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Vahiy, Allah ile insan arasındaki iletişimin peygamberin kişiliğinde kalıba dökülmesi olayıdır. Peygamber, yirmi iki küsur yıl sürecek vahiy görevine, Hira mağarasında ilk kez karşılaştığı Cebrail vasıtasıyla başlamış ve fetret aşamasıyla hazırlıklı hâle getirilmiş ve böylece müstakbelde karşılaşacağı zorluklara göğüs germe fedakârlığını gösterme alışkanlığı ve olaylara karşı sabretme özelliği kazanmıştır. Vahiy olgusu, Allah ile peygamberi arasında bir nevi gizem olup onun algılanışı, ancak peygamberin verdiği haberlere dayanmalıdır. Fetretü'l-vahy yani, vahyin bir süreliğine kesintiye uğraması da bu konumda olmakla, bu bağlamda önce olayın rivayet yönü tespit edilip ondan sonra akli yorumlara gidilmiştir. Kısacası, akli yorum ispat yönüyle değil, izah yönüyle mevzumuza aracı yapılmıştır. Peygamber, fetret süresince görünürde zorlu ve sıkıntılı bir hâlet yaşamasına rağmen, neticede vahyin beşer gücü dışında gerçekleşen ilahi bir lütuf olduğunu kemal derecesinde öğrenmiş ve böylece kalbi bir rahatlama hissetmiştir.
Özet (Çeviri)
Revelation is the activation of relationship between God and humanity via a prophet. Duty of The Prophet (peace be upon him) started when he saw Angel Jibreel (Gabriel) in the Hira cave and God made him more prepared through the phase fatratu'l vahy (interruption of revelation) so that he became ready to be patient against prospective difficulties and he grew accustomed to the hardships. The reality of revelation is a mystery between God and The Prophet and it should be based on the informing of The Prophet. Fatratu'l vahy (interruption of revelation) is like the vahy (revelation) (that also happens according to the will of The Creator) and we showed al-riwayah (narrations) part of the event first and al-dirayah (commentaries and evaluation of the sources) part of the event later. Thus, we used logical interpretation as a way of explanation not as a way of proving. Although The Prophet had difficulties during the fatrat (interruption of revelation), he learned very well that the revelation is a Divine Grace and it is beyond human capability. Therefore, he felt relieved.