Dış politikada stratejik bir değer olarak yumuşak güç unsurunun medyada kullanımı: Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin kamu diplomasisinde medyanın kullanımının karşılaştırılması
Using soft power concept in media as a strategic value in foreign policy: Comparison of media use in public diplomacy of the United States of America and Turkey
  1. Tez No: 422285
  2. Yazar: EMRAH AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Birleşik Devletler Dış Politikası, Türk Dış Politikası, Yumuşak Güç, Kamu Diplomasisi, Medya, Evrensel Değerler, Kitle İletişim Araçları, Foreign Policy, Foreign Policy of the United States, Turkish Foreign Policy, Soft Power, Public Diplomacy, Media, Universal Values, Mass Media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
Günümüzde global sistem; giderek karmaşıklaşan, hızla değişen ve dış politikada yaratıcı ve işbirlikçi stratejileri zorunlu kılan bir süreç yaşamaktadır. Siyasi ve toplumsal değişimlerle ülkelerin dünyadaki rolünün muhafaza edilmesi veya yükseltilmesi noktasında birçok yöntem yaşamsal anlamda ulusal çıkarlar için kullanılmaktadır. Dış politikada dünyadaki genel sistem, önemli ölçüde“sert güce”dayalı bir yöntemle devam etmiştir. Fakat günümüzde dış politika hedeflerinde sert gücün tek başına yeterli olmadığı bir dönem yaşanmaktadır. Bu bağlamda sert güce, yumuşak gücün sentezlenmesi ülkeleri dış politika hedefleri için üstün sonuçlara ulaştırabilmektedir. Çünkü“yumuşak güç”, kuvvet veya zorlama olmaksızın, cazibe yoluyla, ülkelerin kendi dış politikalarına göre dünyayı karakterize etmesidir. Başkalarını etkilemek bir devletin yeteneği anlamına gelir, yumuşak güç de ülkelerin istediklerini var olan kaynaklarıyla elde etme yeteneğidir. Bu yeteneğin kullanılmasında kamu diplomasisi doğrudan ve dolaylı olarak hedef kitleye hızlı ve etkili ulaşabilmenin bir metodudur. Devlet ve devlet dışı aktörler tarafından yürütülen kamu diplomasisi, ilişki inşa etme üzerine kurulu olarak bir devlet ile yabancı halk arasında bağlantı kurmaktadır. Bu bağlantının kurulmasında medya, doğru yöntemlerin seçilmesi ve uygulamaların yürütülmesiyle yumuşak gücü oluşturan temel kaynakları hedef kitleye stratejik olarak çok boyutlu taşımaktadır. Kamu diplomasisinde kullanılan kitle iletişim araçları, dış politikada ulaşılmak istenen stratejik amaçlar için ortam hazırlayan ve yumuşak gücün kaynağını oluşturan mesajları taşıyan bir pratiktir. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'de stratejik amaçları için yumuşak güç unsurlarından yararlanarak kamu diplomasisinde kitle iletişim araçlarını kullanmaktadır. Lakin bu kullanım Türkiye ve Birleşik Devletlerin yumuşak gücü, medyanın kullanım şekli, dış politikanın uluslararası kamuoyuna taşınması ve dış politikada somut sonuçlara ulaşılması bakımından farklılıklar göstermektedir. Söz konusu bu farklılıkları incelemek üzere Türkiye ve Birleşik Devletlerin karşılaştırıldığı bu çalışmada, dış politikada stratejik bir değer olarak yumuşak güç unsurunun medyada kullanımı, davranışlar, temel araçlar ve politikalar temelinde detaylı incelenmiştir. Ayrıca televizyon, radyo, gazete, yeni medya, yayınlar ve sinemada, yumuşak gücün dış politikada stratejik kullanımı her bir medya aracının kendine özgü özelliklerine göre tarif edilmiş ve bu araçların hedef kitle üzerindeki etkisi geçmişten günümüze uluslararası somut örneklerle gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today global system is living a process that is getting complex, changing rapidly and necessitating creative and cooperative strategies in foreign politics. Many methods, which serve for the countries to preserve and raise the political role, are used for national profits in vital sense. The general system on the world in foreign policy have continued in a way that is propped up by hard power. Yet, today we have been living a period that explains hard power itself is not enough. In that sense; adding soft power to hard power may be able to reach countries to super results in foreign policies. Because soft power, without hard power and force, is the characterization of the world for countries according to their own foreign policies. Effecting others means the talent of the state; soft power means the talent of getting what the countries want with the current sources. Public diplomacy, directly or indirectly, is one of the methods to reach the audience rapidly and effectively in the usage of this method. Public diplomacy, which is conducted by state or non-state actors, is making a connection between foreign public and the state on the basis of building relationship. While this connection is being builded, the media is transporting the basic sources, which is made up of soft power, to pick up right methods and to conduct applications to audience strategically and multi-dimensionally. Mass media that are used for public diplomacy is a practicality that sets environment for strategic aims, which are meant to be reached in foreign policy, and is a source that make up soft power. The USA and Turkey also are using mass media, which are used for public diplomacy, laying on soft power sources for their strategic aims. Yet, this usage varies in many senses such as soft power of Turkey and the USA, the way of using media, the transportation of foreign policies to public, getting concrete results in foreign policies. This subject includes comparison of approaches of Turkey and the USA in usage of media and soft power. This study includes the usage of soft power in media as a strategic value in foreign politics, behaviours, basic devices and politics that were inspected in detail. Additionally; television, radio, newspaper, new media, cinema and broadcast are examined in the sense of using soft power strategically in foreign policies. And also the effects of these devices on audience are revealed from past to now with concrete examples