Rus sözlükçülüğü ve tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde Rusça-Türkçe sözlükler
Russian lexicography and Russian-Turkic dictionaries in old and modern Turkic languages
  1. Tez No: 422289
  2. Yazar: ALİNA MİNSAFİNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Rus sözlükçülüğü, İki dilli sözlükçülük, Rusça-Türkçe sözlükler, Russian lexicography, Bilingual lexicography, Russian-Turkic dictionaries
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Tezimizde Rusya'da sözlükçülük tarihi ve Rus sözlükçülük ilkelerine göre hazırlanmış Rusça-Türkçe sözlükler incelenmiştir. Rus sözlükçülüğün tarihi 1282 yılında yapılmış ve günümüze kadara ulaşmuş kelime listesi ve o kelimelerin anlamları ile başlamıştır. Farklı dönemlerden geçen Rus sözlükçülüğü hem teorik hem de pratik yönlerinde tecrübe kazanıp günümüzde dilbilimin bir dalı haline gelmiştir. Tarih boyunca değişik Türk milletlerinin Ruslarla yan yana yaşaması Rusça-Türkçe sözlüklerin hazırlanmasını sağlamıştır. İki dilli Rusça-Türkçe sözlükçülük özellikle Sovyetler döneminde gelişmiştir. Rusların Türklerle iletişim kurabilmelerinde bu iki dilli sözlüklerin rolü büyüktür. Tezimizde, üniversite sözlükçülük ders kitaplarının yanı sıra Moskova ve Kazan kütüphanelerinde bulunan Rusça-Türkçe sözlükler ana kaynak olarak kullanılmıştır. Bunun için öncelikle tezimizde ayrı bölüm halinde Rus sözlükçülük tarihi açıklanmıştır, ardından iki dilli sözlükçülük üzerine teorik bilgiler ve gelişim tarihi aktarılmıştır. Bu açıklamaların ardından sözlükleri bulunan Türk dillerinde Rusça-Türkçe sözlükleri kronolojik olarak verilip bu sözlüklerin detaylı şekilde incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis the history of Russian lexicography and Russian-Turkic dictionaries made according to Russian lexicography methods are investigated. The history of Russian lexicography starts with the list of words made in 1282 remained till nowadays. Passing through different periods of development Russian lexicography gleaned experience both in theory and practice and nowadays has become a separate branch of modern linguistics. Coexistence of Turks and Russians throughout the history has favoured the origin of Russian-Turkic dictionaries. Bilingual lexicography has especially developed during the period of Soviet Union. Russian-Turkic dictionaries played a certain role in the communication between Russians and Turks. The main source of our work is university textbooks on lexicography and Russian-Turkic dictionaries found in Moscow and Kazan libraries. First, the development of lexicography in Russia is explained. Then, theoretical information on bilingual lexicography and its development in Russia is given. At last the languages which have big Russian-Turkic dictionaries are described and the review of one dictionary in every language is made.