Türkiye örneğinde muhafazakâr düşüncenin temel sorunsalları muhafazakar düşünürler ve görüşleri
Fundemental questions of conservatism in the case of Turkey conservative elites and their views
  1. Tez No: 422293
  2. Yazar: MURAT MUFİT ALİU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KOMSUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakârlık, Modernleşme, Cumhuriyetçi Muhafazakârlık, Medeniyet, Türk Muhafazakâr Düşüncesi, Conservatism, Modernization, Republican Conservatism, Civilization, Turkish Conservative Thought
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Siyasal bir ideoloji olarak muhafazakârlık modernleşmenin ürünüdür. Bu kapsamda muhafazakârlık eski düzeni sahiplenerek toplumu aşırı veya köklü değişmelerinden korumak amacıyla ortaya çıkmıştır. Türk muhafazakârlığı, Osmanlı-Türk modernleşme süreciyle paralel olarak şekillenmiştir. Özellikle Cumhuriyetin ilanı Türk muhafazakârlığının ortaya çıkışında belirleyici olmuştur. Dolayısıyla bu dönemden itibaren modernleşme ve batılılaşma denilen olgu(lar) muhafazakâr aydınları da içeren entelektüel çevreler tarafından başlıca tartışma konusu yapılmıştır. Buradan yola çıkarak, elinizdeki çalışmanın ana konusunun, Türkiye'deki muhafazakâr aydınların temel düşünceleri bağlamında Türk tipi muhafazakârlığın temel sorunsallarının incelenmesi olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Conservatism as a political ideology is one product of modernization. In this frame, conservatism emerged to save the society from the radical and fundamental changes. Turkish conservatism shaped parallel with the Ottoman-Turkish modernization process. The declaration of the Republic particulary played a crucial role in the emergnce of Turkish conservatism. Therefore, the phenomenons of modernization and Westernization have been the most essential debates among various intellectual circles including the conservative elites since the foundation of the Republic. According to this basis, this study basicly researchs and deals with the fundamental principles and issues in the context of Turkish way of conservatism.