Lâdik nüfus defteri (1846 tarihli) transkripsiyon ve değerlendirme
Lâdi̇k population books detai̇led 1846 transcription and evaluation
  1. Tez No: 422294
  2. Yazar: HÜMEYRA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lâdik, kaza, sancak, sancağa çıkma, mufassal nüfus defteri, Lâdik, province, district, sancağa çıkma, seperate/detailed, population regirter
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Osmanlı Devleti idari yapılanmasına göre Lâdik, Sivas vilayeti Amasya sancağına bağlı bir kaza idi. Şehzadeler devlet yönetiminde deneyim kazanmaları için 'Sancağa Çıkma' adı verilen bir yönteme tabi tutulurdu. Amasya, Trabzon, Manisa gibi şehirler sancak adı verilen idarî birimlerin en meşhurlarındandı. Lâdik kısa süre içinde serin iklimi ve temiz havası ile Amasya sancağındaki şehzadelerin hem dinlenme hem de mesire alanı olmuştur. Şehzadelerin ilgisiyle birlikte bu kaza ma'mûr hale getirilmiş, sancağa olan yakınlığı sebebiyle de cumhuriyetin ilanına kadar sahip olduğu bu önemi korumuştur. Asıl çalışma konumuz olan ve Müslüman nüfusa ait veriler 1262 [1846] tarihli 2234 numaralı defterden temin edilmiştir. Gayrimüslim nüfusa ait veriler ve genel nüfus hakkında daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için çalışmaya 2231 numaralı defterler de dâhil edilmiştir. Osmanlı Arşivi Nüfus Defterleri fonunda, Sivas Vilayetinin Amasya Sancağına bağlı olan Lâdik Kazasına ait 6 adet mufassal nüfus defteri mevcuttur. Çalışmamıza esas aldığımız 2234 numaralı defter Lâdik'in 6 mahalle ve 41 köyünün nüfus kayıtlarını kapsamaktadır. Defterlerdeki kayıtların incelenmesi sonucunda, Lâdik mahalle ve köylerinde yaşayan şahısların aile lakaplarıyla birlikte isimleri, askerde olanları, özürlüleri, yaş ve fiziksel özellikleri, mahalle ve köylerin muhtar ve imamlarının kimlikleri, meslek grupları gibi nüfusa ait veriler ortaya konulmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
State to administretive settlement of Ottoman Empire Lâdik is a district attached to Amasya province.The procedure (that is) called 'Sancağa çıkma' was appied to sultan's son to gain experience in state goverment. Amasya, Trabzon and Manisa weere among the most important cities of administrative unit called province. In a short time, Lâdik with its cool climate and clear air became both picnic area resting place for sultan's sons who are in Amasya province this district was reconstructed with their concern, and it also maintained its importance to its awing to its proximity to the province until proclamation of the Republic. Data of Muslim population on that are ground on the study were provided from regirter dated 1262 (1866) and numbered 2234.Data of non-muslim aren't included in the study due to the except of scope of the research. In the population regirters fund of Ottoman archive, there are six seperate /eleborate/detailed regirters belonging to Lâdik district attached to Amasya province of Sivas city. The numbered 2234 regirter we have gronded on involve register 6 neighbourhoods and 41 villages. As a result og investigating the register record of population,data belonging to population such as the name of people who live in Ladik neighbourhoods and village with their family nickname.He ones who are in military service the handicapped,their age and physical characteristics, the identity of village headman and sect leader and their accupational groups are tried to reseal.