Anavatan Partisi örneğinde Türk siyasal yaşamında muhafazakârlık
The conservatism which in the Turkish political life in the example of the Motherland Party
- Tez No: 466079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Conservatism, Motherland Party, Turgut Özal, Turkish conservatism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk siyasal hayatında merkez sağda yer alan DP, AP ve özellikle Turgut Özal dönemi ANAP'ın muhafazakârlığını incelemektir. Çalışmanın başında öncelikle muhafazakârlığın Fransız İhtilali'nden sonra Batı'daki tezahürü ve Türk muhafazakârlığındaki etkileri ile birlikte ANAP'ın muhafazakârlık anlayışı değerlendirilecektir. Buradaki amacımız Türk muhafazakârlığı ile Batı muhafazakârlığı arasındaki farklara değinerek, muhafazakârlığın tarihsel sürecini irdelemektir. Ayrıca, muhafazakâr düşüncenin doğuşunda etkili olan din, toplum, devlet mefhumları da ele alınmıştır. Aynı zamanda muhafazakârlığın batıdaki etkili isimleri ile Türk muhafazakârlığında etkili olan muhafazakâr-milliyetçi düşünürler de çalışmada yer almıştır. Türk muhafazakârlığının sosyo-kültürel yanları ile siyasal muhafazakârlığının algısı ele alınarak ANAP dönemi ile ilişkisi saptanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Muhafazakârlık, Anavatan Partisi, Turgut Özal, Türk Muhafazakârlığı
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the conservativeness of the political life of Democrat Party which is placed in the center right wing, Justice Party and Motherland Party, especially the period of Turgut Özal. At the beginning of study, firstly manifestation of conservatism in the West after the French Revolution and Motherland Party (MP) conservatism along with the impact of Turkish conservatism will be assessed. The aim is to investigate that the historical process of conservatism by mentioning the differences between the Turkey and the Western conservatism. Also, at the emergence of the Conservative tought, some concepts which religion, society and state is dealtwith. At the same time influential figures who lives in the West related with conservatism and conservative-nationalist thinkers who are effective in Turkey conservatism have also taken part in the study. By considering paradigm of political conservatism and socio-cultural aspects of Turkish conservatism has been tried to determine relationship with the era.