Sosyal medyanın yeni tür kamusal alan yaratması ve toplumsal hareketlere katkıları: Taksim Gezi Parkı olayları örneği
Social media's creating of a new type of social sphere and its contribution to social movements: The case of Taksim Gezi Parkı resistance
  1. Tez No: 422295
  2. Yazar: SAMİ ÇÖTELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, sosyal medya, yeni toplumsal hareketler, Gezi Parkı Olayları, Public sphere, social media, new social movements, Gezi Parkı Resistance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
İnternet dolayımlı sosyal medya, günlük yaşamımızın önemli bir parçası haline geldi. Öyle ki, sosyal medya kendi içerisinde sanal kamusal alan gibi yeni yaklaşımları oluşturdu. Kullanıcılar oluşan sanal kamusal alanlarda sosyal ve politik paylaşımlarda bulunarak bu alana katkılar sağlamışlardır. Sosyal medya, kamusal alan ile özel alanı ayıran çizginin iyice flulaştığı bir ortam olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, sosyal medya ile oluşan sanal kamusal alanın nasıl oluştuğu, kimlerin bu oluşumda katkısı olduğu ve sosyal medya içerisinde oluşan kamusal alanın reel kamusal alana nasıl taşındığı tartışılmıştır. Oluşan bu sanal kamusal alan içerisindeki aktivist hareketler, toplumsal hareketlerin de biçim değiştirmesinde önemli rol oynamıştır. Tıpkı sanaldan reele taşınan kamusal alan gibi toplumsal hareketler de sanal ortamdan reel yaşama taşınmıştır. Sosyal medyada oluşan sanal kamusal alanın, ortaya çıkan yeni toplumsal hareketlere katkıları Gezi Parkı Olayları örneklemi ile yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Internet-mediated social network has become an important part of our daily lives, insomuch that social network has formed within itself some new approaches such as“cyber public sphere”. Users have contributed to this cyber public sphere by sharing social and political contents in that sphere. Social network also appears as a platform where the line between public sphere and the individual sphere becomes indistinct. This study discusses how the cyber public sphere is formed, who has contributed to its formation and how a public sphere that was formed within the cyber network is transported into the real public sphere. Activism that was formed in these cyber public spheres have played a part in the transformation of social movements. Just like the public sphere, social movements have also been carried from cyber into real. The contributions of the cyber public sphere into social movements have been discussed through the sample of Gezi Park Resistance.