Lise öğrencilerinin mezhep algısının din anlayışında değişim sürecine etkisi (İstanbul Anadolu Yakası örneği)
High school students' sect perception that affects the change process of religious apprehension (Sample case of Asian Side of İstanbul)
- Tez No: 422302
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mezhep, Din algısı, Mezhep algısı, Din eğitimi, Mezhep bilgisi, Sects, Religions perception, The perception of sectarian, Religious education, Sects information
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ortaokul ve liselerde zorunludur. Diğer derslerde olduğu gibi bu derslerin müfredatı, ders kitapları ve diğer ders materyalleri öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Alanımız açısından lise öğrencilerin mezhep konusundaki bilgileri ve DKAB derslerindeki mezhep ünitelerinin yetkinliğini inceledik. Çalışmamızda 14-19 yaş grubu öğrencilerin diğer mezheplere bakış açısını tesbit etmeye çalıştık. Böylece ileride diğer yaş grupları üzerinde yapılacak başka bir çalışma bize kırılma noktalarını gösterecektir. İstanbul Anadolu yakasında bulunan toplam 10 okuldan, 933 öğrenci üzerinde anketimiz uyguladık. Anketten çıkan verileri öncelikte Excel'de topladık, daha sonra SPSS programını kullanarak bu verilerden istatistiksel sonuçlara eriştik. Giriş bölümüne araştırmanın amaç ve yöntemlerini incelediğimiz çalışmamız toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmada geçen bazı kavram ve terimler açıklanarak çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. İkinci bölümde araştırmanın betimsel istatistikleri vardır. Üçüncü bölümde 14-19 yaş grubu öğrencilerinin mezhep hakkında neler bilip, neler bilmediği üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise deneklerin diğer mezheplere bakış açıları tesbit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious studies are mandatory in middle and high schools. Syllabus, textbooks and other necessary materials for these courses should be prepared based on the needs and interests of students. Based in our field, we analysed denomination knowledge of high school students along with adequacy of denomination units in DKAB courses. In our study with a group of students aged between 14 and 19, we tried to determine their perspective towards other denominations. This way, another study among other age groups in the future will show us the breaking points. We conducted our survey on 933 students from 10 different schools located in the Anatolian side of Istanbul. We gathered all the results on Excel first and utilised the SPSS software to reach at statistical conclusions. Our study consists of four sections in which the object and method of the study is portrayed in the introduction. First section explains certain concepts and terms utilised within the study and presents the conceptual framework. Second section has the descriptive statistics of the study. Third section of the study focuses on what students between the age of 14 and 19 know about denomination and what they do not know. Fourth section of the study analyses the perspective of respondents on other denominations.