İstanbul'da yatırım aşamasında bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerin kuruluş yeri seçimi üzerine bir inceleme
A field study on hotels' choice of establishment locations analysis of 4 and 5- star- hotels in investment process in İstanbul
- Tez No: 422323
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuruluş Yeri, Otelcilik, İstanbul, Yer Seçimi, Location, Hospitality, İstanbul, Site Selection
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Seyahate çıkan kişinin en önemli gereksinimi konaklamadır. Kişi seyahat kararını, konaklama olanaklarının bulunup bulunmamasına göre değerlendirir. Turistik yörenin turizm açısından etkinliği, belli oranda konaklama kapasitesine bağlıdır. Ayrıca bu sektörden yararlanan turistlerin seyahat nedenleri, seyahat şekilleri, beklentileri, gelir düzeyleri ve zevkleri son derece farklı olduğu için, konaklama sektörünü oluşturan işletmeler de yapısal olarak hizmet türleri ve kuruluş yerleri olarak farklılık oluşturmaktadır. İşletmeler çoğu zaman hedef pazar ve kitlesine göre konumlanacağı yeri belirler. Sayıları her geçen gün artan ve ülkemizin pek çok farklı turizm bölgesinde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, hem yerli hem de yabancı turistlere konaklama hizmeti vermekte ve sektörün yükünü çekmektedir. Son yıllarda, yabancı sermayenin ülkeye girişindeki kolaylıklar, sektörün maddi yönden girişimcileri çekici ve motive edici yapısı ve pek çok vergi kolaylığı, yurtiçindeki işletme sayısının artmasına olanak vermiştir. Bu çalışmanın amacı; İstanbul'da yatırım aşamasında bulunan otellerin kuruluş seçimlerinde göz önünde bulundurdukları faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerden yola çıkarak İstanbul'un turizm trendlerinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul'da yatırım aşamasında bulunan 4 ve 5 yıldızlı oteller araştırma kapsamında örnek olarak seçilmiş ve kuruluşlarını etkileyen faktörler değerlendirilmiştir. İlk olarak araştırmanın amacına yönelik olarak İstanbul'da yatırım aşamasında bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerin listesine ulaşabilmek için İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurulmuştur. Elde edilen listedeki mail veya telefon numarası aracılığı ile ilgili kişilere, TUROB'un desteği de alınarak ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, yatırım aşamasında bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerin kuruluş yeri seçiminde hemen hemen aynı konulara önem verdiği, kuruluş yeri seçimlerinde aralarında anlamlı bir farkın bulunmadığı ortaya konulmuştur. İşletmelerin müşteriye yakın olma, ulaşım ağının gelişmiş olması, iş, finans ve kongre- fuar alanlarına yakın olma gibi faktörleri daha çok önemsedikleri görülmüştür. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de İstanbul'un gerek kültür gerekse de MICE (Toplantı, Grup Kongre, Sergi) turizmi açısından giderek yükseliş göstermesidir. Bu yükselişe paralel olarak otel işletmelerinde kuruluş yerleri seçimlerinin bu yönde şekillendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important necessity for a traveller is accommodation. A person bases his or her travel decisions on the existance of accommodation opportunities. Effectiveness of touristic destinations depends partly on accommodation capacities Moreover, due to the fact that tourists' reasons for travelling, types of travel, expectations, income and tastes are greatly different, so are the businesses that are comprised in accommodation sector Businesses generally determine their location according to their target market. Accommodation businesses which serve in many destinations in our country and whose number is increasing day after day, have been offering service to both domestic and foreign tourists and undertaking the burden of the sector. Recently, convenience of entrance of foreign capital, financial encouragemnt and motivation of the entrepreneurs by the sector and many tax concessions have enabled the rise in the number of facilities in the country. The aim of this study is to determine the factors that are considered by hotels in Istanbul which are in the investment process and to put forward tourism trends in Istanbul according to these factors. In line with this purpose, 4 and 5-star-hotels in investment process in Istanbul are selected as an example and the factors that effect their establishment are evaluated. To be able to reach the list of 4 and 5-star -hotels in process in Istanbul to fullfill the aim of the study, Istanbul Provincial Directorate of Culture and Tourism is consulted. With the support of Touristic Hotels and Investors Association, listed people are contacted via mail or phone. As a result of the study, it is concluded that 4 and 5-star hotels in investment process pay attention to almost the same factors when choosing the location of establishment and that a significant difference does not exist between them. It is inferred that businesses pay more attention to factors such as being close to the customer, advanced transportation network, and being close to business, finance and convention and congress centers. The most importatnt reason for this is the fact that Istanbul has been playing an increasingly important role both in culture and MICE tourism. It appears that hotel businesses also take shape in parallel to this increase.