Marmara Denizi akarsu havzalarının morfometrik analizi
Morphometric analysis of Marmara Sea river basins
  1. Tez No: 422327
  2. Yazar: EMRE ELBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Morfometri, Jeomorfometri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Marmara Denizi havzası, Morphometry, Geomorphometry, Geographic Information Systems (GIS), Marmara Sea river bas
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Marmara Denizi drenaj havzalarının morfometrik analizleri Coğrafi Bilgi Sistemleri yöntemleriyle yapılmıştır. İlk aşamada sahanın 1/25000 ölçekli topografik haritasından sayısallaştırılan eşyükselti eğrileri temin edilmiş, bu veri kullanılarak sahanın 10 metre çözünürlüklü Sayısal Yükselti Modeli üretilmiştir. SYM kullanılarak Marmara Denizi'ne dökülen akarsu havzaları ve bu havzaların drenaj ağları D8 akım modeli ile oluşturulmuştur. Daha sonra akarsulara ve akarsu havzalarına ait morfometrik parametreler üretilmiş ve morfometrik analizlerden Çatallanma Oranı, Yüzeysel Akış Uzunluğu, Drenaj Yoğunluğu, Tekstür Oranı, Akarsu Frekansı, Gravelius İndeksi, Havza Reliefi, Engebelilik Değeri, Hipsometrik Eğri ve Hipsometrik İntegral uygulanmıştır. İkinci aşamada analiz sonuçları incelenmiş ve yorumlanmış, sonuçlar arazi çalışmalarıyla kontrol edilmiştir. Çalışma bir morfometrik envanter çalışması olup, Türkiye'de bölgesel ve deniz havzası ölçeğinde yapılan ilk morfometrik çalışmadır. Çalışmanın sonuçları daha sonra yapılacak taşkın, tektonizma, erozyon ve flüvyal morfoloji çalışmalarına destek sağlayabilecek veriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphometric analysis of Marmara Sea river basins were done by using GIS methods. First stage, digital elevation contours were provided and Digital Elevation Model was created. Rivers which reaches to Marmara Sea were generated with SYM data and D8 flow accumulation algorithm. After that morphometric parameters were produced and Bifurcation Ratio, Lenght of Overland Flow, Drainage Density, Texture Ratio, Stream Frequency, Gravelius Index, Basin Relief, Ruggedness Number, Hypsometric Curve and Hipsometric Integral were implemented. In the second stage, results were evaluated, commentated and checked over with field works. This study aimed to creating morphometric inventory of Marmara Sea river basins. However this study is the first study on regional and sea basin scale in Turkey.