Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türk mülteci hukukuna etkisi
The effects of European Court of Human Rights' judgements to Turkish refugee law
  1. Tez No: 422337
  2. Yazar: CEREN KARAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Mülteci Hukuku, Geri Göndermeme İlkesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, International Refugee Law, Non-Refoulement Principle, the European Human Rights Convention, Foreigners and International Protection Act Numbered 6458
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çalışmada uluslararası hukukta birey kavramından hareketle uluslararası belgelerde mülteci tanımı, mülteci hukukunun tarihçesi incelenmiştir. 1951 Cenevre Sözleşmesi, 1967 Protokolü ve Birleşmiş Milletler Rehber İlkeleri temelinde mülteci statüsünün kazanılması, kaybı ve geri göndermeme ilkesine yer verilmiştir. İnsan haklarının korunmasına bağlamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Sözleşme'nin Türk hukukundaki yerine değinilmiştir. Mahkeme'nin mülteci hukukuna ilişkin yaklaşımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türk Mülteci Hukuku'na etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. 6458 Sayılı Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu öncesinde var olan düzenlemeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu hususlara yaklaşımı ve bu yaklaşımların etkisiyle 6458 Sayılı Kanun ile Türk mülteci hukukuna kazandırılan yeni uluslararası koruma statüleri ve bunlara ilişkin düzenlemeler kademeli olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this context of this thesis, the refugee definition in accordance with the concept of and individual in international law, history of refugee law and the development of Turkish Refugee Law are examined. Recognition and revocation of the refugee status and non-refoulment principle are examined in the concept of the 1951 Geneva Convention, the 1967 Protocol and the United Nations Guiding Principles. The status of the European Convention on Human Rights and its status in Turkısh national law with regards to protection of human rights is explained. The effects of the European Court Human Rights' judgements to Turkish Refugee Law is examined. In order to obtain integrity within the chapter, effective regulations before Foreigners and Internaitional Protection Act numbered 6458, the regulations and new protection statues foreseen by the 6458 Law introduced into Turkish Refugee Law by reason of these approaches are examined fractionally.