Refah devletinin gelişimi ve Türkiye'de refah devleti algısı: İstanbul ilinde bir alan araştırması
Development of welfare state and perception of welfare state in Turkey: A case study in Istabul city
- Tez No: 422338
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Refah Devleti Algıları, Sosyal Politikalar, Türkiye, Avrupa Birliği, İstanbul, Welfare State, Public Perception of Welfare State, Social Policies, Turkey, European Union, İstanbul
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 522
Özet
Türkiye'de son yıllarda sosyal politikalar alanında önemli atılımlar yapılmıştır. Başta sağlık hizmetleri ve eğitim hizmetleri olmak üzere sosyal sigorta, sosyal yardım ve sosyal hizmetler alanında önemli değişimler yaşanmıştır. Diğer taraftan, Ak Parti Hükümetleri programlarına bakıldığında (59. 60. 61 ve 62.ci hükümet programları) yukarıda ifade edilen sosyal politika gelişmelerinin vatandaş tercihleri doğrultusunda yapıldığı belirtilmektedir. Bu anlamda, uygulamalar ortaya koyulurken vatandaşların talep ve beklentilerinin dikkate alındığı, vatandaşların meşru gördüğü uygulamaların ele alındığı ve vatandaşların tanımladığı, denetlediği ve şekillendirdiği bir devlet yapısından söz edilmektedir. Türkiye'de refah devleti meşruiyetinin olup olmadığı ve vatandaşların refah politikaları tercihlerinin hükümet politikalarını nasıl etkilediği önemli ve derinlemesine araştırılması gereken bir konudur. Diğer taraftan, Türkiye'de vatandaşların refah politika algılarının Avrupa Birliği üye ülkelerdeki vatandaşların refah politika algıları ile hangi düzeyde benzeştiği ve hangi düzeyde ayrıştığı da önemli ve araştırması gereken bir konudur. Bu çalışma İstanbul'da vatandaşların refah devleti sorumluluk algılarını (refah devleti meşruiyeti) ve bu algıların belirleyici unsurlarını ortaya koymakla birlikte; hükümet programlarındaki refah politikaların vatandaşların tercihlerine göre nasıl değiştiğini ortaya koymaktadır. Diğer taraftan bu çalışma, Avrupa Sosyal Tarama Anketi tarafından 2008/2009 yılında Avrupa Birliği'ne üye 23 ülkede, Türkiye ve İstanbul'da yapılan çalışmalar ile bu araştırmada vatandaşların refah devleti ile ilgili algılarının sonuçlarını karşılaştırmalı alarak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various steps have been taken recently in the field of social policies in Turkey. Significant changes have been made in social insurance, social welfare and social services particularly in health and education services. Besides, total budget allocated for above mentioned education, health and social security policies within GDP has increased substantially. When specifically Justice and Development Party (AKP Party) Government programs are analyzed in Turkey (59. 60. 61. and 62. government policies), it is stated that advances in social policies expressed above were made based on citizens' priorities and perception. In that sense, when social policies were made, a state structure where citizens' demands and expectations were considered, where social policies that were seen legitimate by citizens were taken into account and a state that is defined, inspected and structured by citizens is noted. Whether there is legitimacy of welfare state in Turkey or not and how citizens' welfare policy preferences influence governments' policies is significant and need to be extensively studied. Also, how similar Turkish citizens' welfare policy perceptions to welfare policy perceptions of citizens of European Union countries and at what level these perceptions differ needs to be studied. This study reveals Turkish citizens' welfare state responsibility perceptions (legitimacy of welfare state) and determining factors behind these perceptions; assesses how welfare policies of government programs change based on citizens' preferences. Besides, this study comparatively presents findings which are related to welfare state perceptions collected in 23 European Union countries, Turkey and Istanbul through European Social Survey in 2008/2009 year and my survey.