Urduca şiirde romantizm ve Emced İslâm Emced
Romanticism in Urdu poetry and amjad İslam Amjad
  1. Tez No: 422341
  2. Yazar: ONUR KILIÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Urduca Şiir, Hint Alt Kıtası, Emced İslâm Emced, Pakistan, Romanticism, Urdu Poetry, The subcontinent, Amjad Islam Amjad, Pakistan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmamızın konusunu, Urdu Edebiyatı'nın son dönemdeki en önemli şairlerinden olan ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra etkisini göstermeye başlayan romantizm akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Emced İslâm Emced oluşturmaktadır. Tezimizde, halen hayatta olan Emced İslâm Emced'in hayatı ve şiirleri ile romantizm akımının edebiyata duyguyu dâhil ederek doğa betimlemeleri ve insanın iç dünyasına ilişkin anlatımlarla eserlerde kendini göstermesi ele alınarak edebiyata katkısı tahkik edilecektir. Romantizm akımının, Pakistan'ın ünlü şairi ve filozofu Muhammed İkbal başta olmak üzere Urdu edebiyatında hem nesirde hem de şiirde pek çok temsilci bulunmaktadır. Urdu şiirinde romantizm akımının temsilcilerinden olan ve aynı zamanda Pakistan'da gelişen Modern Urdu Edebiyatı'nın yaşayan en önemli şairlerinden biri olan Emced İslâm Emced 1944 yılında Pakistan'ın Lahor kentinde dünyaya gelmiştir. On altı şiir kitabı, iki seyahatnamesi, gazete makalelerinden oluşan altı kitabı bulunan Emced, edebiyat alanında Pakistan ve Pakistan dışında pek çok ödüle layık görülmüştür. Bu çalışmamızda bu akımın yaşayan en önemli temsilcilerinden Emced İslâm Emced, hayatı ve şiirleri incelenerek Urdu edebiyatına olan katkısı ele alınmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study, Amjad Islam Amjad who is one of the most important writers in the Romanticism in Urdu Literature. In the Thesis, Romanticism includes emotion to literature and shows itself which is description of nature and narratives on the man's inner world. In this perspective, Emced Islam Emced who is still alive and writing Urdu poems in Romanticism and his additive to literature will be investigated. Amjad Islam Amjad is a representatives of Romanticism in urdu poetry and also he is the most important poet living in developing modern Urdu literature of Pakistan who was born in the city Lahor of Pakistan in 1944. Amjad has been awarded many prizes in literature Pakistan and outside Pakistan with his sixteen books of poetry, two travelogues performed and consisting of six books with newspaper articles. In our study, Urdu Poetry romance by taking current, Amjad Islam Amjad who is the most important representatives of this movement alive, his life and his poems will try to be addressed by examining the contribution of the literature.