Refah devletinin yeniden yapılanması ve AB ülkelerinde iş-yaşam dengesi
The restructuring of the welfare state and work-life balance in EU countries
- Tez No: 422342
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş-yaşam dengesi, refah devleti, kadın istihdamı, vatandaşlık ve bakım politikaları, Work-life balance, welfare state, women employment, citizenship
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
1970'li yıllardan itibaren Keynesyen iktisat politikalarından liberal politikalara geçişle başlayan ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma, işin niteliği, istihdamın yapısı ve istihdamın sektörel dağılımı kadar aile hayatını da derinden sarsmıştır. İstihdamın hizmet sektörüne kayması, kadının istihdama girmesine neden olurken erkeğin ekmek kazandığı aile modeli tarihe karışmış, refah devleti ve vatandaşlık ilişkilerinin yeniden yapılanmasıyla iki gelirli aile modeli ortaya çıkmıştır. Bu değişim, amaç ve hedef olarak birbirinden ayrı fakat birbiriyle ilişkili iş ile yaşam alanlarını birleştirecek ve sağlıklı bir dengeyi sağlayacak yeni politikaların oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda, kamusal düzenlemelerle refah, cinsiyet ve bakım politikaları yeniden düzenlenmektedir. AB düzeyinde iş-yaşam dengesi politikaları, ebeveyn izni, çocuk bakım hizmetleri ve esnek çalışma düzenlemeleri gibi uygulamalardan oluşmaktadır. 1990'larda AB'de cinsiyet eşitliğinin anaakımlaştırılması ve eşitliğin esas olarak kabul edilmesi, iş ve aile hayatının birbiriyle nasıl uyumlaştırılacağına odaklanarak politikaları iş ve yaşam alanlarında bir denge arayışına yöneltmiştir. Bu çalışma, toplumsal çatışma ve bireysel ikilem oluşturan, iş ve aile yaşamı için çözümler sunan, iş-yaşam dengesi politika uygulamalarını, AB ülke düzeyinde çeşitli boyutlarıyla değerlendirmektedir. Bu çerçevede toplumsal değişime bağlı olarak cinsiyet ilişkilerini yeniden düzenleyecek iş-yaşam dengesi politikalarına ihtiyaç duyulduğu ileri sürülmektedir
Özet (Çeviri)
In the 1970s, the transition from Keynesian economic policy to ne-liberal polities the economic and industrial restructuring have not resulted in the change in the nature of work, the distribution of employment by sectors but also have shaken the family life. Due to the shift in the structure of employment towards the service sector, increasing the women employment and the eclipse of male bread winner family has been accompanied by the restructuring of welfare state and the dual earner family. These transformations have brought the need for the development of polices that will combine work-life domain with different aim and target and will enable to set up health balance to the agenda. Work-life balance polies at the level of includes the parental leave, the care polies and the flexible working practices. After the EU's acceptance of the gender mainstreaming policies and the acceptance of gender equality as the main base, the policies of how work-family will be reconciled focused on a search for a balance between the realm of work and life in the 1990s. This thesis intends to elucidate work-life balance policies within the EU by investigating the development and implementation of the three main policies namely parental leave, care policies and flexible working.