Türk sinemasında kadınsılığın ulusallaşması(1946-1960 dönemi)
Femi̇ni̇ni̇ty i̇s the nati̇onali̇zati̇on of the Turki̇sh ci̇nema (1946-1960 peri̇od)
  1. Tez No: 422348
  2. Yazar: YILDIZ DERYA BİRİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler ulusçuluk”, Ulus fantazisi”, Toplumsal cinsiyet”, Demokrat Parti”, Popular nationalism ”, Gender ”, National Dream ”“ Democratic Party ”
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışma 1946-1960 dönemi arasında Türk Sinemasında kadınsılığın ulusallaşmasını tartışan bir araştırmadır. Ulus ile sinemayı birbirine teğelleyen kültürel kodların kullanımları sonucu yeniden üretilen kadınlık ve erkeklik rollerinin neler olduğu tartışılır. Sinemanın imge repertuarlarının konumlandırdığı kimliklerin, ulusal kimliklere dönüşme sürecinde toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi irdelenir. Çalışmanın birinci bölümünde ulusçuluk ideolojisine ve Türkiye'deki görünümlerine dair yapılan araştırmalar ve kuramsal tartışmalara değinilir. Özellikle Anderson'ın hayali cemaatler, Hobsbawn'un geleneğin icadı, Smith'in simge repertuarları ve Billig'in banal milliyetçilik kavramsallaştırmaları çerçevesinde ulusçuluk yörüngeleri çizilir. İkinci bölümde Demokrat Parti döneminin sosyo-ekonomik ve kültürel iklimine değinilir. Demokrat Parti'nin Yaklaşık 15 yıl süren siyasi girişimleri irdelenir. Partinin kuruluş döneminden darbe sonucu iktidarının son bulmasına kadar ki süreçte izlediği politikaların ulus ideolojileri üzerindeki etkisi mercek altına alınır. Üçüncü bölümünde İlk iki bölümde edinilen kuramsal ve tarihsel bilgiler göz önünde bulundurularak yapılan çıkarımlara göre belirlenen filmler Vurun Kahpeye, Halıcı Kız, Şimal Yıldızı, Hıçkırık, Yalnızlar Rıhtımı ve Şoför Nebahat incelenir; sinemasal metinlerin içinde yer alan söylemler, kodlar ve göstergeler tartışılır.
Özet (Çeviri)
This work is a study discussing the nationalization of femininity between Turkish Cinema 1946-1960 period. The results of the use of international cinema connects with cultural codes , discussed what it was rebuilt of femininity and masculinity roles. This study of gender representation in cinema , that examined how to have an impact on the formation of national identity. Investigations on the work of the first part of the nationalist ideology and outlook on Turkey and referred to the theoretical debate. To explain nationalism, especially Billig 's“banal nationalism”, Anderson's“imagined communities”and Hobsbawm 's“invention of tradition”definition is used. The second chapter addresses the socio-economic and cultural climate of the Democratic Party era. The Democratic Party nearly 15 years of political initiatives are discussed. The impact on the national ideology of the Democratic Party policies are examined. The third part of the first two sections acquired theoretical and historical information determined according to the conclusions made by considering the films Vurun Kahpeye, Halıcı Kız, Şimal Yıldızı, Hıçkırık, Yalnızlar Rıhtımı and Şoför Nebahat examined ; statements within the cinematic text , codes and indicators discussed.