Sosyal ağların tüketici davranışları üzerinde etkisi ve elektronik ticaret ile ilişkisinin incelenmesi
Analysing the impact of social networks on consumer behavior and the relation between social networks and e-commerce
- Tez No: 422353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇHAN CURA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağlar, e-ticaret, Sosyal Medya, Facebook, Regresyon, ttest, ki-kare, İnternet'ten alışveriş, Tüketici Davranışı, Etiketlenme, Türkiye, Social Networks, e-commerce, Social Media, Facebook, Regression, ttest, chi-square, Online Shopping, Consumer Behavior, Tagging, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin tüm bölgelerini temsil eden 2006 anket uygulanarak sosyal ağların e-ticarete olan etkileri incelenmiştir. Sosyal ağ olarak Facebook seçilmiş ve bilgi, mahremiyet, ağ, fikir ve kullanım sıklığı olmak üzere toplam beş boyutta ele alınmıştır. İnternet'ten alışverişe olan bakış açısının boyutları olarak da kullanım kolaylığı, yarar, tutum, keyif ve güvenlik alınmıştır. Yöntem olarak regresyon, t-test ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Analizlerin sonucunda sosyal ağ kullanımının İnternet'ten alışverişe olan bakış açısını etkilediği ancak tek başına e-ticareti açıklamakta yetersiz kaldığı görülmüştür. Buna karşın İnternet'ten alışverişe olan tutumun çevrimiçi alışveriş davranışını kuvvetli bir şekilde etkilediği de görülmüştür. Sosyal ağlardaki kullanım alışkanlıklarının incelenmesi sırasında kişilerin etiketlenme sayılarının güçlü bir şekilde kişilerin yaptıkları gönderi sayısına bağlandığı görülmüştür. Bunların dışında Türkiye'deki sosyal ağ kullanımıyla ilgili birçok analiz yapılmış ve ilginç sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study 2006 surveys representing all of the regions of Turkey have been implemented in order to examine the impacts of social networks on e-commerce. Facebook has been selected as social network because of its popularity. Facebook has been analyzed in five dimensions, namely information, privacy, network, opinion, and frequency of usage. Dimensions of e-commerce attitude are ease of usage, benefits, attitude, pleasure, and security. Regression, t-tests, and chi-square tests are used as methods. It has been proved that usage of social networks has impact on e-commerce but doesn't explain it alone. But however attitude to e-commerce has strong impact on online shopping behavior. During the examination of social network usage praxis, it has been seen that people's tagging numbers are depending strongly on the posts of the people. Apart from these, many analyses about Turkey's social network usage have been done resulting in interesting outcomes.