Şeyh Mustafa bin Şeyh Yusuf'un Fetih Sûresi tefsiri (Metin-günümüz Türkçesine çeviri-inceleme-sözlük)
Comment on Qurani̇c al-Fath Surah' wri̇tten by Shei̇kh Yusuf (Text, translati̇on on modern Turki̇sh, analysi̇s, vocabulary)
- Tez No: 422355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENFEL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: ġeyh Mustafa bin ġeyh Yusuf, Fetih Suresi, Klasik Devir Osmanlı Türkçesi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
“Şeyh Mustafa bin Şeyh Yusuf'un Fetih Sûresi Tefsiri (Metin-Günümüz Türkçesine Çeviri-İnceleme-Sözlük)”başlıklı bu çalışma, XVIII. yüzyılda yazılmış olan bu tefsir çalışmasını bilim dünyasının istifadesine sunmak amacıyla yapılmıştır. Osmanlı Türkçe tefsir kültürünün bir halkası olan bu tefsir, Klasik Devir Osmanlı Türkçesi döneminde kaleme alınmıştır ve gerek imla, gerekse dil özellikleri açısından söz konusu dönemin özelliklerini taşımaktadır. Çalışmada Millet Yazma Eserler Kütüphanesi, Ali Emiri Efendi Şeriye Bölümü 40 numarada“Tefsîr-i Sûre-i Fetih”başlığıyla kayıtlı olan nüsha esas alınarak Türkiye Türkolojisinde yaygın olan çeviri yazı alfabesine binaen metin hazırlanmıştır. İkinci aşamada, metnin dizin ve sözlüğü hazırlanmıştır ve son aşama olarak ise metin günümüz Türkçesine çevirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work titled as 'Comment on Quranic al-Fath Surah' written by Sheikh Yusuf (text, translation on modern Turkish, analysis, vocabulary) is made with aim to enable wider academic community to benefit from usage of this 18th century creation. As a part of Ottoman Quranic Comment Culture written in Turkish language, this tefsir is written during period of Classic Ottoman Turkish language and, hence, incorporates the main characteristics of that time when it comes to grammatical rules and lingual specificities. The text is made according to the most used transcription alphabet taking as an example the writings under number 40 in the Department of Islamic law at the Ali Emiri Efendi, Millet Manuscript Library titled“Tefsîr-i Sûre-i Fetih”. In the second part the index and vocabulary is given, while in the last section translatinon to modern Turkish language is made.