Fakîrullah el-Hüseynî'nin Tarika fî Âdâbî's-Sülûk isimli eseri (Metin-çeviri-inceleme)
Fakîrullah el-Hüseynî's Tarîka fî Âdâbi̇'s-Sülûk (Text-translation-study)
- Tez No: 422356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLLER NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fakîrullah El-Hüseynî, Tarîka Fi Âdâbi's-Sülûk, tarîkat, tasavvuf, Fakîrullah El-Hüseynî, Tarika Fi Âdâbi's-Sülûk, order of dervishes, mysticism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada muhtemelen Irak coğrafyasında yaşamış bir mutasavvıf olan Fakîrullah el-Hüseynî'nin Farsça olarak kaleme aldığı“Tarîka Fî Âdâbi's-Sülûk”adlı tasavvufî eseri tetkik edilmiştir. Söz konusu eser, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesindeki Hacı Mahmud Efendi Koleksiyonu'nda 3144 numarayla kayıtlı bulunan tek nüsha üzerinden çalışılmıştır. Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı ve mutasavvıf kişiliğinin yanı sıra eserinin dil ve üslup özellikleri mercek altına alınmıştır. İkinci bölümde“Tarika Fî Âdâbi's-Sülûk”un edisyon kritikli metni yer almıştır. Üçüncü bölüm ise metnin Türkçeye çevirisini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a mystical work, Tarîka Fî Âdâbi's-Sülûk, written in Persian by Fakîrullah El-Hüseynî who is a sufi probably lived in Iraq is examined. This text is studied based on the single copy that is recorded with 3144 number in the Hacı Mahmud Efendi Collection of Suleymaniye Manuscript Library. This thesis is composed of an introduction and three chapters. In the first chapter, in addition to the life story and sufi personality of the author, language and style of the manuscript is also analyzed. In the second chapter, critical edition text of Tarîka Fî Âdâbi's-Sülûk is given. The third chapter covers the translation of the text into Turkish.