المُنقحات في بلاغة علم المعانيلـمُحَمَّد بن مصطفى التيره وي الرومي المعروف بالعيْشِي(ت٩٥٠هـ)دراسةً وتحقيقاً
El-Ayşî olarak bilinen Muhammmed MustafaTireli er-Rûmî'nin (H.950) el-Munkehât fî Belâğati İlmi'l-Meânî adlı eserinin inceleme ve tahkik
  1. Tez No: 777152
  2. Yazar: OMAR MAHMOOD JASIM JASIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Al-Munaqqahat, Al-Aishi, Al-Balagha, Ilm Al- Masani, Al-Tirah Wei, The Arabic language, Al-Munaqqahat, Al-Aishi, Al-Balagha, Ilm Al- Masani, Al-Tirah Wei
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu el yazma eser belagat sanatları ve özellikle meânî konusunda telif edilen önemli kaynaklardan kabul edilir. Musannif Allah rahmetsin eserinin şerhinde ilmi bir yöntem izlemiştir. Şerhle birlikte belagata dair ıstılahlar, belagat ve fesahatın kusurlarını açıklamıştır. Bu bölümü şerhinden farklı renk ve tarzda yazmıştır. Müellif meâni ilminin konuları ve alt başlıklarını zikretti. Müellif şerhinde fasih lafızları kullanmış. Lafızların anlam kapalılığını gidermek için şerhini edebi kitaplar, dil , nahiv, belagat, sözlüklere dayandırmıştır. Müellifin yöntemi, seçme ve yoruma dayanmaktadır. Bu çalışma, sanatları ve edebiyatıyla Arap dilinde yer alan kıymetli el yazma eserinin neşrini sağlama çabasıdır. Bu eser hikmet ve marifet ehlinin idrak ettiği Arap ve İslam kütüphanelerini dolduran edebiyat, belagat dil alimlerinin ortaya koyduğu nadir çalışmalardandır. Alimler çalışmalarını gelen nesillere emanet bıraktılar. Bunların uğraşları birinci asırdan itibaren telif ve tasnif olarak ortaya çıktı. Bunların en üstünü kültürel metinlerdir. Ümmetin alimlerinin zayi olmaktan koruduğu el yazması eserler hala araştırmacılar için zevkli ve kıymetli kaynak olma özelliğini sürdürmektedir. El yazması eserler müellifin kitabının ismini, kaynaklarını veya yazdığı bölümü bugüne aktarır. Fakat çoğu alimin yaptığı çalışmalar asrımızda araştırmacılar tarafından bilinmemektedir. Bu dil ve belagat çalışması ayrıcı fikirleri içermektedir. Üzerinde çalışma ve yayınlamayı hak etmektedir. Şeyh Muhammed Mustafa el-Ayşî'nin de yaptığı budur.
Özet (Çeviri)
This letter is an attempt to publish a valuable manuscript in Arabic and its sciences, which are diverse in its arts and literature, and it is one of the rare efforts of the scholars of language, rhetoric and literature who enriched the Arabic and Islamic library with eyes that realized the people of wisdom and knowledge, so they left their knowledge as a pure and precious deposit, with the generations, and their efforts appeared in Authoring and classification from the first centuries, the highest of which are heritage texts, including the series of manuscripts that the nation's scholars preserved from loss, and which still constitute a source of joy for researchers and scholars, bearing the name of the book, source or message, and in light of that the name of the author of the manuscript or the material dictated by the author, but The efforts of many of them, may God Almighty have mercy on them, remained unknown to investigators, scholars and researchers in our time, and there is no doubt that these linguistic and rhetorical efforts include distinct and pure ideas that deserve to be studied and published, and this is what Sheikh Muhammad bin Mustafa al- Aishi, may God have mercy on him, did.