Federico Fellini filmlerinde anlatım özellikleri
Expression features in Federico Fellini's films
- Tez No: 422367
- Danışmanlar: PROF. DR. BATTAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Fellini, İtalyan Sineması, Yeni Gerçekçilik, Karnavalesk, Roma, Fellini, İtalian Cinema, New Realism, Carnivalesque, Rome
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada İtalyan Sinema Yönetmeni Federico Fellini'nin filmlerinde kullandığı genel anlatım özellikleri üzerinden yönetmenin sinema anlayışı incelenmiştir. Yönetmenin, Yeni Gerçekçilik akımı içerisinde başlayan sinema anlayışının genel özellikleri ve yaşadığı dönüşüm ele alınmıştır. Fellini öncesi dönemde, İtalyan Sinemasını şekillendiren akımlar değerlendirilmiş, bu akımlara ait anlatımsal özellikler açıklanmıştır. Fellini'nin filmografisinde yer alan filmler anlatım tarzı bakımından incelenmiştir. Filmlerinde insan ve mekan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Fellini'nin kadrajında mekan kullanımının görsellikle ilişkisi açıklanmıştır. Filozof Mikhail Bakhtin'in Karnaval kuramından yola çıkılarak Fellini'nin filmlerinde“Karnavalesk”özelliklere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Italian director Federico Fellini's sense of cinema is explored through narrative features in his films. Director's general characteristics and the conversion that he live in his sense of cinema are discussed in which begins with the new realism. The cinema trends which shaping the Italian Cinema before Fellini, was researched and the narrative feautures which belongs to that trends are evaluated. Movies are appearing in Fellini's filmography are explored in terms of expressive style. Focuses on the relationship between human and space in his movies. Using of the space and it's relationship between visuality explained in Fellini's frame. Based on the carnival theory of philosopher Mikhail Bakhtin, carnivalasque features in Fellini's movies has been examined.