Shakespeare'de aşk Romeo ve Juliet - Antonius ve Kleopatra karşılaştırması
Shakespeare in love Romeo and Juliet - Antony and Cleopatra comparsion
- Tez No: 422366
- Danışmanlar: PROF. SUAT NAZMİ ÖZTURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Zehir, Ölüm, Love, Poison, Death
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sevginin hoşgörünün iyiden iyiye azaldığı bir çağda yaşıyoruz. Herkes kendi koruganlarına çekilip sadece soluk almak, bir iki lokma yemek, kısaca gününü hatta anını yaşamak için; nedenini sonucunu ve neyin nereye kadar olduğunu bilmeden para için, sosyal ve bireysel reyting için çalışıyor, çabalıyor. İnsanlar Sosyal paylaşım sitelerinde,sanal dünyada, rumuzlar kullanarak yada sanal röntgencilik ile kendi eksikliğini gidermeye kendini saklamaya çalışıyor. Her geçen gün yalnızlaşıyor, depresyona girip antideprasan ilaçları ile donuk; yaşayan ölüler konumuna geliyor.Kimileri de kaybolmaya yüz tutmuş duyarlılığı yakalamak için, gerek izleyici gerek uygulayıcı olarak kendini Sanat'a veriyor. Ruhunu Sanat ile besliyor. Ben de kendi adıma Shakespeare'e sığındım. Güncelliğini hala koruyan küresel bir yazın adamına. Gözlerimi kapayıp, hayal kurmaya başladığım zaman; Shakespeare karakterlerinde zihnimi arındırıyor, rahatlıyorum. Bunun içindir ki yazar olarak, Shakespeare'i; konu olarak da yaşadığımız yüzyılda eksikliğini hissettiğimiz Aşk'ı seçtim. Beni en çok etkileyen iki trajik aşkı: Romeo ve Juliet; Antonius ve Kleopatra'yı ele aldım. Antonius ve Kleopatra da Sabahattin Eyüboğlu'nun, Romeo ve Juliet'te Özdemir Nutku'nun çevirilerini kılavuz edindim. Özetle bir aşk yolculuğuna çıkmaya karar verdim. Mitolojiden günümüze yapacağım bu yolculuk da umarım karşılaşacağım sürprizler Aşk'a -Sevgi'ye bakışıma Işık tutar.
Özet (Çeviri)
We live in an age where love and tolerance keep fading away completely. Everyone works for their moments where they get to retire to their private sanctuary, grab something to eat or just have a rest. In other words they live for the moment or day to day while they work for money and strive for their personal and social branding. Figuratively speaking, people try to hide themselves or they try to cover up their deficiencies by virtual voyeurism or by using aliases on social networking sites. Every passing day they get lonelier and depressed then they turn into the dull and antidepressant-using living dead.Some devote themselves to art, either as audience or as artists, to capture the sensibility that faces being part of the abyss. They feed their souls with art.And I, myself, found refuge in Shakespeare, a still up-to-date, worldrenowned literary persona. When I close my eyes and start dreaming I clear my mind with his characters and then I let go.For that reason I chose Shakespeare as the author and love - which we miss the lack of so much - as the subject. I picked the two tragic love stories influenced me the most; Romeo & Juliet and Antonius & Kleopatra.I used the translation of Sabahattin Eyüboğlu on“Antonius ve Kleopatra”and of Özdemir Nutku on“Romeo ve Juliet”as a guide to me. In short, I decided to go on a journey of love.Hopefully the surprises I will come across through my journey of love starting from mythology to present day can shed Light on my view of Love.