Arama bağlamında haksız arama suçu
The unfair search crime in the context of the search
- Tez No: 422369
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi hukukunda arama, adli arama, önleme araması, hukuka aykırı arama, haksız arama suçu, Search in the Criminal Procedure Law, forensic search, preventive search, unlawful search, unfair search crime
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Haksız arama suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun kişi hürriyetini koruyan hükümlerinin yer aldığı ‟Hürriyete Karşı Suçlar" başlıklı yedinci bölümünde düzenlenmiştir. Haksız arama suçunun düzenlendiği 120. maddede, hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisinin cezalandırılacağı hüküm altına alınmıştır. Böylelikle kişilerin temel hak ve özgürlüklerinden, kişi dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği ve konut dokunulmazlığı hakları koruma altına alınmıştır. Çalışmamızda, öncelikle arama kavramına yer verilip, aramaya ilişkin genel ilkeler ile usul ve şartları açıklanarak hukuka uygun aramanın nasıl olduğu belirlendikten sonra, hukuka aykırı arama neticesinde oluşan haksız arama suçu ve unsurları ele alınıp incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Unfair search crime, the Turkish Penal Code No. 5237 which includes provisions protecting the freedom of people“Crimes Against Liberty”was organized in the seventh chapter title. According to the article 120 of the organized crime of unfair search, public officials who seek anyone's superior or belongings illegally will be punished. Therefore, the privacy, inviolability and immunity of residence as the fundamental rights and freedoms of individuals, are under the protection. In this study, first of all the search term was defined by explaining the general principles; procedures and requirements of the search with more details. Moreover, unfair search crime that occurs as a result of unlawful search and their elements were examined after determining how lawful search must beperformed.