Osmanlı sonrası Bulgaristan'da Kur'an çalışmaları
Quranic studies in postothoman Bulgaria
- Tez No: 422371
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EMİN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Kur'ân, Tefsir, Meal, Bulgaria, Quran, Tafseer, Translation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Osmanlı Sonrası Bulgaristan'da Kur'ân Çalışmaları isimli tezimizde, Bulgaristan'da 1878 yılından günümüze kadar olan süreç içerisinde yapılan Kur'ân çalışmaları incelenmiştir. Çalışmamızda Bulgarca yapılan Kur'ân mealleri ve tefsir çalışmaları tanıtılmış, Kur'ân ve Kur'ân ilimleriyle alakalı kitap, dergi, makale, sempozyum bildirileri ve gazete yazıları formatında olan veriler ele alınarak tahlil edilmiştir. Kur'ân namına yapılan ilk çalışmaların İslâm dinini refüze etmeyi, Müslümanları kendi dinlerinde şüpheye düşürmeyi hedef edindikleri görülmektedir. Ülkede oryantalistler tarafından kaleme alınan çalışmalarda en çok İngiltere, Almanya ve Rusya oryantalizminden etkilenildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In my thesis“Quranic Studies in PostOthoman Bulgaria”I investigate the Quranic Studies, made in Bulgaria since 1878 up to now. I present different translation works of the Quran in Bulgarian language and Tafseer studies, as analyzing books, magazines, articles, symposium works and newspaper articles, all related to Quran and Quran sciences. The first Quranic studies made in PostOthoman Bulgaria aim to refuse Islam and create doubt in the hearts of the Muslims about their own religion. The studies made by orientalists in Bulgaria were mostly influenced by the English and Russian orientalism.