Tanzimat basınında İstanbul'un ulaşım meseleleri(1860-1876)
Istanbul transportation issues on tanzimat press (1860-1876)
- Tez No: 422374
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Ġstanbul, ulaĢım, Tanzimat, basın, vasıta, Istanbul, transportation, tanzimat, press, vehicle
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
19. yüzyıl itibari ile Avrupa'da siyasi, ekonomik ve sosyal yapının değişmesi ile birlikte dönemin padişahları, Batı ile rekabet edebilmek ve devletin çöküşünün önüne geçebilmek maksadı ile birtakım yenilik hareketlerine girişmiştir. II. Mahmud ile birlikte başlayan reformlar Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde de devam etmiştir ki bu amaçla siyasi, toplumsal ve ekonomik yapıyı düzenleyen Gülhane Hattı Hümayunu ileIslahat Fermanı ilan edilmiştir. Osmanlı'nın ekonomik ve siyasi gücünün zayıfladığı bu dönemde Avrupa'nın yenilikleri örnek alınarak başta askeri alanda olmak üzere diğer alanlarda da ilerleme kaydedileceği düşünülmüştür. Bu yenilikler arasında,artan nüfus ile birlikte özellikle İstanbul'da belediyecilik faaliyetlerinin ve ihtiyaç haline geline gelen ulaşım imkânlarının arttırılmasına yönelik yapılangirişimlerolmuştur. Çalışmamızın amacı,1860-1876 yılları arasındaki dönemde İstanbul'da ulaşım alanında halka sunulan hizmetin uygulanmasında yaşanan sorunlarve bu sorunların basında ele alınışını incelemektir. Bu amaçla araştırmamızda basın taraması yöntemi uygulanarak dönemin gazetelerinden Basiret, Hakayik-ül Vekayi, Tasvir-i Efkar, Diyojen, Hayal ve Kahkaha taranmıştır. Bu çalışmada Tanzimat dönemi basınının, ulaşım alanında yapılan gelişmeleri ve sorunları gazetelere aktararak halkı bilgilendirdiği gibi ilgili şirket ve gerektiğinde hükümete de ilettiği görülerek dördüncü kuvvet olarak tanımlanan görevini basının meslek olarak ortaya çıktığı bir dönemde yerine getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since 19. century after revolutions in social, econmic and political areas sultans of Ottoman has needed also revolution to compete with West and also avoid to collapse of territory. Thesereforms has startedwith Sultan II. Mahmud and contunied by Sultan Abdülaziz and Sultan Abdülmecid has been proclaimed named Tanzimat and Gülhane imperial addicts in these period. Ottoman'spowerhas reduced in political and economical areas and by following military and other West revolution areas,governmental powers and fellows havea ssumed that they will gain power also and back to old days. With increasing population in Istanbul there in Istanbul transportation and municipality and government has attempted also some renewals. Our to reveal reflections on Tanzimat pres after explaining constituted tthese services and experienced difficulty people 1860-1876 years. To understand this we have used pres surveying method and researched Basiret, Hakayik-ülVekayi, Tasvir-i Efkar, Diyojen, Hayal and Kahkaha journals. After Tanzimat period, Ottoman press has revealed and appeared journals in several interests and people have become journalist as an occupation. After put in use some difficulties Istanbul transportation has occuredandreflected on press. Despite it has been new, Tanzimat press has announced problems, asked for solution from transportation companies and government in other words Tanzimat press has made its fourth task as creating public opinion.