Konuşma analizi yöntemiyle farklı iki kültüre sahip olan Yunanistan ve Türkiye'de bulunan doktorların hastalarıyla etkileşimlerinin incelenmesi
Examination of interaction between doctors and patients in two different cultures:Turkish and Greek using conversation analysis method.
  1. Tez No: 422373
  2. Yazar: SİBEL TOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÖKLEM TEKDEMİR YURTDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doktor-hasta etkileşimi, roller, otoritenin dilde kuruluşu, Konuşma Analizi (KA)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, doktor ile hasta arasındaki iletişimi Türkiye ve Yunanistan olmak üzere iki farklı kültürde incelemektir. Doktor ile hasta arasındaki etkileşim, kurumsal rollerin devreye girdiği özel bir etkileşim olması sebebiyle sıradan insanlar arasındaki günlük konuşmalardan belirgin farklılıklara sahiptir. Bu çalışmada, kurumsal etkileşim sırasında gerçekleşen doktorların ifade şekilleri incelenecektir. Ayrıca, kendilerini“uzman”olarak tanımlayan doktorların sözcelerinde, belli bir şekilde ifade edilen otoriter davranışın etkileşim üzerindeki etkileri ele alınacaktır. Bu çalışma sadece doktorların otoriter davranışlarının ifade edilme şekillerini incelemekle kalmayıp, bu davranışın ifade edilmesi sırasında ortaya çıkabilecek ve kültürden kültüre değişebilecek olası farklılıkları değerlendirmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, muayene sırasında gerçekleşen gerçek iletişim durumlarına ait doktor-hasta etkileşimlerinin ses kayıtları hem Türkiye'den hem de Yunanistan'dan toplanmıştır. Bu verilerin analizi için Konuşma Analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar Konuşma Analizi'nin sıra alış ve eylem dizileri kavramları ve kültürel farklılıklar bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is to examine verbal interactions between doctors and patients in two different cultures-specifically Turkish and Greek. The interaction between doctor and patient, is an institutional interaction since the social roles are predetermined contextually. Therefore, the interaction differs from ordinary people's everyday conversation . In this study, specific conversational mechanisms and expressions occuring during institutional interactions between doctors and their patients will be analyzed. In addition, the analysis will focus on whether and how doctors identifying themselves as ''experts'' produce utterances which reflect authoritarian conversational acts .This study does not only investigated doctor's authoritarian verbal actions that may arise but also aims to reveal potential differences among two cultures.For this purpose, audio recording of the actual doctor-patient intraction are collected both from Turkey and Greece. Conversation Analysis method is used to analyze these data results related to turn-taking and action sequences are discussed in terms of institutional interactions and cultural differences. Key words :Doctor- patient interaction, roles, discursive construction of authority, Conversation Analysis (CA).