Türk Ceza Hukukunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Deferment of the announcement of the verdi̇ct i̇n Turki̇sh Cri̇mi̇nal Law
  1. Tez No: 422375
  2. Yazar: SADIK GÖKÇE KARABAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, İtiraz, Denetimli Serbestlik, Denetim Süresi, Erteleme, Deferment of the Announcement of the Verdict, Reclamation, Probation, Probation Period, Suspension
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tezimizin konusu hükmün açıklanmasının geri bırakılması olup, bu kurum yirminci yüzyılın ikinci yarısıyla birlikte neredeyse bütün Avrupa Ülkeleri ceza mevzuatlarında yerini almıştır. Hukukumuzda 2005 senesinde Çocuk Koruma Kanunu`nun 23. maddesi ile suça sürüklenen çocukla ilgili olarak kendisine yer edinmiş ve sonrasında 2006 yılında yapılan değişiklik ile Ceza Muhakemesi Kanunumuzda da düzenlenerek yetişkin suçlular için de uygulama alanı bulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde Kurumun tarihsel gelişimine yer verilmiş, kavrama açıklık kazandırılarak amacı sorgulanmış, mukayeseli hukuktaki gelişimi ile ülkemizdeki gelişimi ele alınmış, benzer hukuki kurumlar ile karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için gerekli koşullar kapsamlı olarak irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının hukuki niteliği ve kararın verilmesi, karara karşı başvurulabilecek olağan ve olağanüstü kanun yolları ile bu kanun yollarında yapılacak incelemelerin kapsamı üzerinde durulmuştur. Dördüncü ve son bölümde kararın etki ve sonuçları ile açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükmün açıklanması ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmaya ilişkin genel bir değerlendirmede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the deferment of the announcement of the verdict, a institution which took its place almost in all European Law systems since the second half of 20th century. The institution firstly seen in the 23. Article of Children Protection Act passed into law in 2005 about the juveniles pushed to crime in Turkish Law system and after, has been obtained an opportunity to enforce for all full aged criminals too, with the amendment on Turkish Code of Criminal Procedure. In the first chapter of our study, we gave place to the historical development process of the institution and explained the aim of the notion in addition to comparison with the similar juridical institutions. İn the second chapter of our study we researched thoroughly the requirements for applying the deferment of the announcement of the verdict. İn the third chapter of our study we examined the legal characteristic of the institution and procedure of giving the rule about institution and explained the legal issues about the right of appeal or reclamation and the scope of appeal or reclamation. İn the fourth and the chapter of the study we discussed the effect and results of the rule of the deferment of the announcement of the verdict and the announcement of the verdict. At the conclusion of study we made an overview about the entire study.