Damlaplast Sulama Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde ts en ISO 9001:2000 kalite yönetimi sistemleri uygulaması
The application of ts en ISO 9001:2000 quality management systems in Damlaplast Sulama Sistemleri Sanayi ve Ticaret Incorporated Company
- Tez No: 422401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN İLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, kalite yönetim sistemleri, ISO 9001:2000, Damlaplast, Quality, quality management systems, ISO 9001:2000, Damlaplast
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Değişim ve değişim hızı çağımızın en önemli sorunudur. İnsanlarda ve çevrede büyük bir hızla meydana gelen bu değişmeler işletmeleri de etkilemektedir. Teknolojik buluşların sürekli arttığı, değişim hızının her geçen gün hızlandığı çağımızda yenileşme ihtiyacı ve gerekliliği insanları ve etkileşim içinde bulunduğu grup – toplum ilişkisini de içine alan geniş bir yelpaze içinde gerçekleşmektedir..Yenilik süreçlerde, sistemlerde ve ilişkilerde olmaktadır. Günümüzde kalite, kuruluşlar tarafından üzerinde çok durulan önemli ve başarı için belirleyici bir öğedir. Özellikle sanayide üretici firmaların pazara girebilmek, pazarda kalabilmek, Pazar payını arttırarak rekabetçi üstünlüğe ulaşabilmek için müşteri memnuniyetini ön planda tutarak stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Ürün ve hizmetlerin kalitesi, rekabeti ve işletme başarısını tayin eder duruma gelmiştir. Kuruluşları başarılı bir şekilde idare etmek ve çalıştırmak için, kuruluşları sistematik ve saydam bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek gerekir. Bu çalışmada, Kalite Yönetim Sisteminin DAMLAPLAST SULAMA SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ'nde etkin ve verimli bir şekilde kurulması ve uygulanması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, kalite kavramları, kalite kriterleri ve kalite boyutları konuları anlatılmaktadır. İkinci bölümde Kalite Yönetim Sistemi, Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri, Proses yaklaşımı ve Kalite Yönetim Sisteminin amaçları ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, 'ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemleri – Şartlar' adlı Türk Standardı anlatılarak Kalite Yönetim Sistemi tanıtılmaktadır. Dördüncü bölümde Damlaplast Sulama Sistemleri Sanayi ve Ticaret A. Ş.'nin tanıtımı, damla sulama sistemi hakkında bilgi verilmektedir. Beşinci bölümde ise Damlaplast A. Ş.'nin Kalite Yönetim Sistemi, Kalite El Kitabı, örnek prosedürler, örnek formlar, örnek planlar, örnek talimatlar verilerek anlatılmaktadır. Yine aynı bölümde genel değerlendirme ve sonuç üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Alteration and the speed of alteration is the most important problem in our century. These changes occuring rapidly in human beings and in the environments have also efected to companies. In our life technological inventions increase rapidly. Therefore the necessity of innovation has been recognasing in a wide range including the human beings and the relationship between group – society. Quality is an important and deterministic factor for success at the present time for companies. Especially the manufacturers in industry have to develop strategies to be able to enter the market, to be able to remain in the market, to be able to reach competitive advantage by increasing the market share. In this study the establishment and application of Quality Management System is aimed in DAMLAPLAST SULAMA SİSTEMLERİ SANAYİ VE TİCARET INCORPORATED COMPANY. In the first part of the study, quality concepts, quality criteria and quality skeletons are explained. The Quality Management System, principle of Quality Management System, process approach and targets of Quality Management System are studied in the second part. In the third part, Quality Management System is introduced by using the Turkish Standard named as ISO 9001:2000 Quality Management Systems – Conditions. The presentation of Company and the information about the Drip Irrigation System are given in the fourth part In the last part of the study, Quality Management System is explained by giving Quality Manual, exemplary of procedures, forms, plans and instructions. Evaluation and conclusion are also emphasized in the last part.