Seyahat acentalarının satış geliştirme çabaları: Mersin ve Adana illerinde yapılan bir araştırma ve sonuçları
Sales promotion efforts for travel agengies : Researches and results in Mersin and Adana cities
  1. Tez No: 422413
  2. Yazar: MAHMUT BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI MÜMÜN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satış geliştirme, tutundurma, seyahat acentası, satış geliştirme faaliyetleri, Sales Promotion, promotion, travel agencies, sales promotion activities
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Seyahat acentaları oluşturdukları seyahat ürünlerini pazarlarken çeşitli satış teknikleri kullanırlar. Bunları kullanırken de çeşitli stratejik kararlar almaları esastır. Seyahat endüstrisi işletmeleri tüm dünya vatandaşlarına hizmet veren, gerek sezonda gerekse sezon dışı tüm satış geliştirme faaliyetlerini kullanabilen ticari kuruluşlardır. Satış geliştirme ise reklam, halkla ilişkiler ve kişisel satış dışında kullanılan ve kısa dönemde satış artırmaya yönelik kullanılmaktadır. Seyahat acentalarının satış artırma çabalarına yönelik kullandıkları satış geliştirme faaliyetlerine verdikleri önem, kullanım sıklığı ve yeterlilik düzeyinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla Adana ve Mersin illerinde faaliyet gösteren seyahat acentaları üzerinde 2015 yılı Şubat-Mart aylarında ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Mersin ve Adana illerinde faaliyet gösteren toplam 203 adet seyahat acentası oluşturmaktadır. Sezonun başlamaması ve birçok acentanın şube olması dolayısıyla 70 adet anket uygulaması yapılabilmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS (Statistical Packages For Social Science) paket programında analiz edilmiştir ve veriler yüzde, frekans ve aritmetik ortalamalar hesaplanarak, independent-samples T testine (bağımsız örneklem T test) ve paired-sample t (bağımlı örneklem t testi) testine tabi tutulmuştur. Araştırmaya katılan seyahat acentaları yöneticilerinin turizm eğitimi alma durumlarına göre satış geliştirme faaliyetlerine verdikleri önem düzeyi ve yeterlilik düzeyi istatistiki olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Bu duruma göre satış geliştirme faaliyetlerine verilen önem ve yeterlilik derecesi turizm eğitimi ile ilişkili değildir. Araştırmaya göre beş yıldan az ve beş yıldan fazla faaliyette olan seyahat acentalarının satış geliştirme faaliyetlerine verdikleri önem düzeyi ve yeterlilik düzeyi arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Bu duruma göre de satış geliştirme faaliyetlerine verilen önem ve yeterlilik düzeyi faaliyet süresi ile ilişkili değildir. Ayrıca seyahat acentalarında satış geliştirme faaliyetlerinin önem düzeyi ile yeterlilik düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu da satış geliştirme faaliyetlerine verilen önem kadar yeterli bulunmamıştır. Araştırma seyahat acenta yöneticilerinin satış geliştirme faaliyetlerini belirli bir düzeyde önem verdiklerini ve kullandıklarını göstermektedir. Çalışma seyahat acenta yöneticilerine satış geliştirme faaliyetlerinin kullanımına ilişkin çeşitli önerilerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The travel agencies use several techniques while marketing the products of their own. While using them, they have to decide strategically. Travel market businesses are the businesses that wait on all over the World's consumers, and which can use the sales promotion activities either at the season or off season. Sales promotion is used out of advertisement, public relations and personel selling and used for increasing the sales in a short time. This research is for figuring out the techniques used by the travel agencies in Mersin and Adana, how importance they are, frequency and enough or not in percent. This study was researched by a survey in 2015 between February and March with the aim of determaning the importance, using frequently and adequacy level and figuring out the relationships between of the terms to increase the sales of the travel agencies. The universe of this study is 203 travel agencies in Mersin and Adana cities. 70 surveys were taken because of off season and the branches of the travel agencies. The surveys were analyzed by the SPSS (Statistical Packages For Social Science) programme and datas were calculated as percent, frequency and avarages and were tested by independent samples T test and paired-sample T test. The importance and adequacy levels of the administrators that joined this research according to the tourism educated or not, do not show meaningfull differences statistically. According to this situation the importance and adequacy levels are not related to tourism education. The importance and adequacy levels of the administrators that joined this research according to the working period of less than five years and more than five years, do not show meaningfull differences statistically. According to this situation the importance and adequacy levels are not related to working period. Also, there is no meaningfull differences between the importance and adequacy levels of sales promotion efforts at travel agencies. This means that it is not shown enough adequacy compared to the importance. This research shows that the administrators of travel agencies gives importance and use the sales promotion activities in a level. At last it is resulted as giving some advices to the administrators of the travel agencies.