Türk basınında Oniki Ada (1945-1947)
The dodecanese Island in Turkish press (1945-1947)
  1. Tez No: 422475
  2. Yazar: SELİM GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Oniki Ada, İkinci Dünya Savaşı, Türkiye, Tek Parti, Basın, Dodecanese, World War II, Turkey, One Party, Press
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada temel olarak; İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye'de yayınlanan ve Oniki Ada ile ilgili haberlere yer veren, on farklı gazetenin incelemesi yapılmıştır. 1945-1946 ve 1947 yıllarını kapsayan dönem içerisinde yayınlanmış haberlerin değerlendirme aşaması, araştırmanın saha çalışmasını oluşturmaktadır. Basının işlevlerinin neler olduğunun değerlendirildiği“Kitle iletişim araçlarının toplumsal işlevleri”başlığı altında tanımlamalar yapılarak alt kategorilere ayrılmıştır. Basının üstlendiği işlevler sırasıyla verilmiştir. Özellikle, savaş süresince yaşanan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşma görevini üstlenen basın, gerek ekonomik gerekse siyasi baskılar altında toplumsal işlevlerini yerine getirmeye çalışmıştır. Gazeteler, gerçeğin aynası niteliğindedir ve toplumu bilgilendirmek ile sorumludur. Özellikle bu çerçevede olağanüstü durumlarda gazeteler, toplumun bütünleşmesine yardımcı olmuştur. Atatürk'ün ölümüyle başlayan ve Demokrat Parti'nin iktidara geldiği dönem aralığını kapsayan tarihsel sürecin temel kurgusunu, basın üzerindeki mevcut siyasetin etkisi oluşturmaktadır. Basın, toplumun aydınlatılması ve yaşanan gelişmelerden haberdar edilmesi noktasında sorumluluk sahibidir. Çalışma kapsamında, basının bu sorumluluğu yerine getirirken karşılaştığı engeller“İnönü”dönemine denk gelmektedir. Tek parti iktidarı altında gazeteler, Türk toplumunu ilgilendiren haberleri servis ederken sansür uygulamaları ile karşılaşmıştır. Metodoloji kısmında, haber analizi ve yorumlarına yer verilmiştir. İçerik analiziyle istatistikî veriler elde edilmiş, niteliksel tarihsel betimleme ile sürecin yorumsal yönü değerlendirilmiştir. Sonuç olarak dönem basınının Oniki Ada'yı önemsediği ve okuyucusunun da önemli görmesini istediğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, basically; Posted in Turkey during the second world war and giving room for news about Dodecanese ten different newspaper examination. 1945-1946 and 1947 during the period covering the years assesment phase the news published, research is the field work. What is the function of the press is being evaluated“media of social functions under the heading”declarations made by divided into sub-categories. Undertaken by the press functions respectively. In particular, the recent developments to share with the public during the course of the war that acts as the economic and political pressures under the press community has worked to fulfil their functions. Newspapers, the truth is and inform the community with a mirror. Especially in this context, in extreme cases helped newspapers, community integration. Starting with the death of Atatürk and democratic party came to power the historical process that encloses the period range fundamental editing, press the effect the current politics. Press, to be informed about the developments of the society and at the point it is responsible. Scope of the study, the media faced obstacles in carrying out this responsibility,“Inonu”corresponds to the period. Under a single-party Government in newspapers, trapped Turkish society news, while faced with censorship practices. Methodology section of news analysis and commentary. Content analysis of statistical data, qualitative descriptions of the process with interpretive direction.