Siyasal pazarlama uygulamalarının seçmen tercihleri üzerine etkileri (Ankara ili örneği)
The effects of political marketing practices on the choices of voters (The case of Ankara)
- Tez No: 422484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Pazarlama, Seçmen Tercihi, Political Communication, Political marketing, Voters Preference, The Choices of Voters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma siyasal pazarlama faaliyetlerinin seçmen tercihleri üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik olarak Ankara ilinde yapılmıştır. Bu tezin hazırlanmasında öncelikli olarak yapılan literatür çalışmasına yer verilmiş, siyasal pazarlama, seçmen davranışları ve siyasal propaganda faaliyetleri araştırılmıştır. Yapılan literatür incelemesinden hareketle uygulanan anket verilerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş, elde edilen bulgularla tartışma yoluna gidilmiştir. Ülkemizde siyasal pazarlama faaliyetleri özellikle son dönemlerde önemli bir yere sahip olmuştur. Seçim öncesinde yapılan propagandalar profesyonel kişi ve kurumlar tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Yapılan bu siyasal pazarlama faaliyetleri seçim öncesinde seçmenler üzerinde bıraktığı etkiler açısından önemli bir yere sahiptir. Siyasal pazarlama yöntemlerinde çeşitli yöntem ve araçların kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın temelini ise, bu yöntem ve araçların incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde öncelikli olarak katılımcıların demografik özellikleri belirlenmiş, daha sonrasında ise siyasal pazarlama faaliyetlerinin seçmen tercihi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışma ile siyasal pazarlama faaliyetlerinin seçmen tercihi üzerinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de siyasal pazarlama yöntemleri ile seçmen tercihlerinin belirlenmesine yönelik olarak bir takım çalışmaların yapıldığı görülmüştür. Bu araştırmalardan elde edilen bulgulara göre, çalışmamızda da olduğu gibi siyasal pazarlama yöntemlerinin seçmen tercihlerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of political marketing activities on the choices of voters was conducted in Ankara. Firstly, for preparation of this study had been carried out literature review and then political marketing, voting behavior and political propaganda activities had been investigated. After making literature review, the results (data) were taken from survey had been evaluated. With these findings, it was encouraged to discuss. In our country, recently, political marketing activities have gained importance. The pre-election propagandas have begun to be carried out by professionals and institutions. These political marketing activities, which are made, have an important role in terms of influencing voters before the election. The various methods and tools are being used in political marketing methods. At the focus of this study is to investigate these methods and tools. In the evaluation of data were taken from the study, firstly, the demographic characteristics of the respondents had been identified, later; the effects of political marketing activities on the choices of voters had been investigated. With this study, it is reached that the political marketing activities have an impact on the choices of voters. The results of the literature review, it is seen that there are some studies has been conducted to determine the choices of voters with political marketing methods in Turkey as well as all over the world. According to the findings of this research, like in our study, it has been reached that political marketing practices affects the choices of voters.