Türk siyasetinde reklam gerçeği: Cem Uzan örneği
Adverti̇si̇ng the fact that i̇n Turkish poli̇ti̇cs: Cem Uzan examples
- Tez No: 422485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Advertising, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Cem Uzan, Genç Parti, Siyaset, Seçim, Advertising, Cem Uzan, Youth Party, Politica, Election
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Son yüzyılda mal ve hizmet üreten hatta siyaset propagandasında kullanılan önemli araçların başında reklam gelmektedir. Aynı zamanda hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. 1990'lı yıllardan itibaren gerek kitle iletişim araçları gerekse internet üzerinde hemen her yerde reklamlara rastlamak mümkündür. Bu araştırmada Türk siyasetine reklamın etkileri üzerinde durulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda reklamın tam anlamıyla siyasette boy gösterdiği seçimlerden bahsedilecektir. Bu seçimler arasında hiç kuşkusuz en etkili reklamın kullanıldığı seçim 2002 genel seçimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seçimde yeni siyasete atılmış olup beklenenden fazla bir oy potansiyeli yakalayan Genç Parti ve genel başkanı Cem Uzan'ın reklamlardan nasıl yararlandığı konusu üzerinde durulacaktır. Genç Parti'nin seçimlerde kullanmış olduğu reklam mecralarından başta gazeteler olmak üzere ve etkilenmek istenen hedef kitle ve aldığı oy oranına yansımalarına bakılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Producing good sand services in the last century or even the beginning of an important toolused in political propaganda comes advertisements. Italsoconfrontsus in every aspect of ourlives. Since the 1990s, the mass media should be possible to seet heads as well as almost everywhere on the internet. This research willat tempt to focus on theTurkish political advertising impacts This is thecontext in which the elections will be discussed at length in politics literally ad. This election is un doubtedly the choice between the 2002 general elections the most effective advertising available emerges. Thrown new policy is expected to capture more than a potential vote in this election, leader of the Youth Party and wil lfocus on the issue of how to benefit from Cem Uzan ads. They have used the Youth Party in the elections, including that of advertising channels and newspapers in particular will be affected to the desired target audience is exam inedand the ratio of votes received by reflection.