Türkiye sosyalist muhalefet söyleminde Adalet ve Kalkınma Partisi
The Justice and Development Party in the discourse of the socialist opposition in Turkey
  1. Tez No: 422501
  2. Yazar: BEDİR SALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Marksizm, Türkiye Solu, Sosyalist Muhalefet, Siyasal Muhalefet, AK Parti, Marxism, Turkish Left, Socialism Opposition, Political Opposition, AK Party
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
1980 öncesi dinamizmini yitiren sosyalist muhalefet, 2000 sonrası Türkiye'sinde yeniden kendi gündemini oluşturma mücadelesi vermektedir. Türkiye'nin siyasal ve toplumsal yapısının dönüştüğü bu dönemde sosyalist muhalefetin gündemi de değişmektedir. Çalışmada bu dönüşüm sürecinin siyasal aktörü olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ne ilişkin sosyalist muhalefetin eleştirel yaklaşımı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Öncelikle sosyalist muhalefetin tarihsel seyrine ve 21.yüzyıl Türkiye'sindeki konumuna ilişkin teorik bir değerlendirme yapılmaktadır. Daha sonra, nitel araştırma yöntemiyle parlamento dışı bir muhalefet bloğu olan sosyalist partilerin tabanlarının AK Parti iktidarına ilişkin eleştirel algısı belli temalar etrafında betimlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Socialist opposition which lost its dynamism before 1980 gives struggle to compose own agenda in Turkey after 2000. In this period which political and social structure of Turkey changed, agenda of socialist opposition was also changed. Critical approach of Socialist opposition against to Political actor of this changing period, the Justice and Development Party will be tried to be set forth in the study. Primarily, theoretical assessment on historical development of socialist opposition and its position in 21st century Turkey has been provided. Then, critical sense of opposition block out of parliament, socialist parties' basis against to AK Party Ruling Party has been defined within determined themes through the qualitative research method.