Devlet aklı Kürt sorunu ve AK Parti
State mind the Kurdish problem and the AK Party
- Tez No: 422507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kürt, Kürt Sorunu, PKK, AK Parti, Çözüm Süreci, Kürt Politikası
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kürt sorunun kuramsal olarak tanımlanması ve 21. yy'daki yansımalarının AK Parti örneğinde incelenmesidir.“Devlet Aklı Kürt Sorunu ve AK Parti”adlı çalışma, nicel ve nitel araştırma yöntemlerine ait anket ve mülakat teknikleri kullanılarak, Diyarbakır, Van, Batman, Ağrı, Bingöl ve Hakkâri il merkezlerinde yapılan uygulamalı bir alan araştırmasıdır. Araştırmada, 1285 katılımcıyla anket, 24 katılımcıyla da mülakat yapılmıştır. Kürt sorunu, geleneksellikten modernliğe geçiş döneminde ortaya çıkmış, modern Cumhuriyetin pratikleriyle dönüşmüş ve 21. yy'da meydana gelen gelişmelerle, Ortadoğu'nun merkezine yerleşmiş, ontolojik bir mücadele olarak ifade edilebilir. 21. yy Türkiye'sinde, Kürt sorununda önemli gelişmeler olmuştur. Kürt sorunu, resmi söylemin dışında değerlendirilmiş ve sorunun çözümüne yönelik çeşitli kültürel gelişmeler meydana gelmiştir. Bu bağlamda, AK Parti, çeşitli politikalar geliştirmiş, Çözüm Süreci olarak tanımlanan yeni bir aşama başlatılmış ve sorun Akil İnsanlar Heyeti'nin aktörlüğünde kamusal alanda tartışılmıştır. Bu çalışmanın sonunda, Kürt sorununun geleneksel Osmanlı'nın ve modern Cumhuriyet'in deneyimlerini barındıran, çok zamanlı, çok mekânlı, çok aktörlü ve çok uluslu bir muhteviyata sahip sosyolojik bir olgu olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Türkiye'deki birlikte yaşaması olgusu, sorunun siyaset kurumu ile çözülmesini zorunlu kılmaktadır. Diğer bir ifadeyle, Türkiye'nin sosyolojik gerçekleri, toplumsal barışın sağlanmasında, Çözüm Süreci gibi politikaları zorunlu kılmaktadır. Bu toplumsal olgu, ideolojilerde arındırılmış, bütünleştirici ve farklılıkları ifade eden yeni bir toplum sözleşmesini de gerekli kılmaktadır. Bu çalışmanın, sosyal bilim literatürüne, muhtemel Kürt sorunu tartışmalarına ve çokkültürlü yaşam pratiklerine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to theoretically define Kurdish problem, and make an investigation of its implications in the 21st century in the case of Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) (Justice and Development Party). Titled as“State Mind the Kurdish Problem and the AK Party”, this study is a field study that was carried out by using questionnaire and interview techniques of quantitative and qualitative research methods in the city centers of Diyarbakir, Van, Batman, Ağrı, Bingöl and Hakkari. In the study, a questionnaire with 1285 participants and interviews with 24 participants were conducted. The Kurdish problem can be expressed as an ontological struggle that has evolved through the transition from traditionalism to modernity, and transformed in the course of the experiences during the Republican Turkey, and centered on the Middle East with the ensued socio-political and socio-cultural developments. In the 21st century Turkey, major improvements have advanced regarding the Kurdish problem. The problem has been evaluated out of official discourse; various cultural progresses have been introduced for the solution of the problem. In this regard, AK Party has developed a number of policies; he started a new step which has been identified as 'resolution process', and the problem has been debated under the guidance of the Committee of Wise Men (Akil İnsanlar Heyeti) in public sphere. In the end of study, it has been understood that the Kurdish problem is a sociological phenomenon which comprises the experiences of traditional Ottoman and modern Republican Turkey as well as embracing a character of multi-time, multisite, multi agent and cosmopolitan. On the other hand, the developments in the Middle East and the reality of coexistence in Turkey have obliged to solve the problem via politics. In other words, the sociological facts of Turkey make such new politics as resolution process necessary in order to provide the social peace. This social phenomenon requires a new social contract which is free from ideology, and integrating and expressing differences. This study is expected to contribute to social sciences literature in terms of the probable debates about Kurdish problem and multi-cultural living practices. Key Words; Kurd, Kurdish Problem, PKK, AK Party, Resolution Process, Politics of Kurdish Problem