Siyasal katılım sürecinde sosyal medyanın rolü ve etkileri
Role and effects of social media on the political participation process
  1. Tez No: 422517
  2. Yazar: MUSTAFA İŞLİYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SELÇUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal katılım, sosyal medya, kitle iletişimi, medya, Political participation, social media, mass communication, media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Teknoloji alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak kitle iletişim araçları her geçen gün hızla dönüşerek yeni iletişim kanallarının oluşmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda adından çokça söz edilen sosyal medya, insan hayatı üzerinde önemli etkilere sahip olmaya başlamıştır. Bireyler, artık gündelik hayatlarının bir parçası haline gelen sosyal medyada alışveriş yapabilmekte, oyun oynayabilmekte, dünyanın diğer ucundaki olaylardan haberdar olabilmekte ve kendi hayatlarına ilişkin haberleri de aynı hızda paylaşabilmektedir. Dahası kent hayatında yaşamını sürdüren insanlar, sanal bir dünyada köy hayatına ilişkin aktiviteler gerçekleştirebilmektedir. Bununla birlikte siyasetçisinden seçmenine hatta seçme yaşına erişmemiş olanlara varıncaya dek birçok insan, sosyal medya üzerinden yönetsel faaliyetlere etki etmeye dönük siyasal katılım gerçekleştirmektedir. Yönetimin en alt kademesinden en üst kademesine varıncaya dek bireylerin istek ve taleplerini gerçekleştirme çabası olarak tanımlanabilecek siyasal katılım, sosyal medya üzerinde başka bir boyut kazanmıştır. Geleneksel katılım biçimlerinden farklı olarak sosyal medyada daha kısa sürede ve az bir maliyetle siyasal katılım faaliyetleri yürütülebilmektedir. Özellikle etkileşimli yapısıyla ön plana çıkan sosyal medya, siyasal kararları etkileme noktasında geleneksel medyanın da tekelini kırarak önemli bir propaganda aracına dönüşmüştür. Bu çalışmada özellikle üniversite öğrencileri tarafından yoğun bir şekilde kullanılan sosyal medyanın siyasal katılım sürecinde ne gibi etkilerinin ve rolünün olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Türkiye'nin yedi bölgesindeki yedi üniversitenin öğrencileri üzerinde saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma sosyal medya içeriklerinin aktif birer sosyal medya kullanıcısı olduğu düşünülen üniversite öğrencilerinin siyasi görüşlerini yönlendirici ya da destekleyici boyutunun ne düzeyde olduğunu saptamayı amaçlamaktadır. Buradan hareketle; sosyal medyanın geleneksel medyadan ayrılan yönlerini, siyasiler ve seçmenler açısından önemini, siyasi olaylar üzerindeki yönlendiricilik boyutunu ve siyasal katılım üzerindeki rolü ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the developments taking place in the field of technology, mass media are undergoing rapid transformation with each passing day and contributing to the emergence of new channels of communication. Especially social media, which have been frequently mentioned in recent years, have begun to have a significant effect on human life. Individuals can now do shopping in social media, which have become part of their daily lives, play games, and obtain information about events taking place in a remote corner of the world and at the same time share news about their own lives at the same speed. Moreover, people leading their lives in cities can perform activities associated with rural life. Many people, ranging from politicians to those who are not yet old enough to vote engage in political participation through social media aimed at influencing administrative activities. Political participation, which can be defined as an effort to meet the demands of individuals from the lowest to the highest levels of administration, has gained a new dimension via social media. Unlike traditional forms of participation, activities of political participation can be performed in a shorter time and at a lower cost. Social media, which stand out especially through its interactive nature, have removed the monopoly of traditional media with regard to influencing political decisions and become an important means of propaganda. This study aimed at revealing what kinds of effects and roles social media, which are used intensively especially university students, have on the process of political participation. In this context, a field study was conducted on students from seven universities in seven regions of Turkey. This study is intended to determine to what extent social media contents guide or support the political views of university students, who are thought to be active users of social media. Moreover, an effort was made to reveal those aspects of social media that distinguish them from traditional media, their significance for politicians and voters, their manipulative or guiding role in regard to political events and their effects on political participation.