Bir sosyal hareket olarak Tunus'ta En-Nahda hareketi ve 2011 Tunus Devrimi üzerine etkileri
En-Nahda movement as a social movement and effects on 2011 Tunus Revolution
  1. Tez No: 422516
  2. Yazar: AHMET GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZENSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hareketler, En-Nahda Hareketi, Raşid Gannuşi, Tunus, 2011 Tunus Devrimi, Social Movements, En-Nahda Movement, Rashed Ghannochi, Tunisia, 2011 Tunisia Revolution
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Sosyal hareketler -yerel olsun küresel olsun-, özellikle son yüzyılda başta sosyoloji olarak sosyal bilimlerin ilgisini çekmiştir. Sosyal hareketler sadece“saha”da görüldükleri kadar değillerdir. Sosyal hareketler; ideolojisi, stratejisi, söylemleri, tipleri, duyguları, fikri arkaplanları, yöntemleri, kimlikleri, toplumsal kurum ve olgularla olan ilişkileri ve son tahlilde onu sosyal hareket kılan bütün temel ve yan etmenleri ile birlikte bir sosyal gerçekliktir. Bu sosyal gerçeklik, ancak, tüm bu olgularla beraber bir“kolektif talep etme”biçimine dönüştüğünde bir sosyal hareketten bahsedebiliriz. Tunus'ta Raşid Gannuşi tarafından oluşturulan ve İslami arkaplana sahip olan“En-Nahda Hareketi”böyle bir sosyal harekettir. Hareket, Tunus'un toplumsal, siyasi ve kültürel arenasında önemli bir konuma karşılık gelmektedir. Aynı zamanda 2010 yılının sonlarında başlayan ve tüm Ortadoğu'yu etkisi altına alan halk ayaklanmalarının başlangıç yerinin Tunus olması da hareketin önemini daha da çok arttırmaktadır. En-Nahda hareketinin tipleri, duyguları, fikri arkaplanı, izlediği yöntemi organizasyonel yapısı, kolektif kimliği, finansal kaynakları, toplumsal kurumlar ve olgularla olan ilişkisi ve nihayet devrim sürecindeki rolü bu çalışmanın temel mevzusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social Movements, whether local or global, especially in the last century, especially in sociology has attracted the attention of social sciences. Social movements are not as they appear only in the“field”. Social movements are a social reality with their ideologies, strategies, discourse types, emotions, intellectual backgrounds, methods, identities, relationships and ultimately with all fundamental and side factors that makes it the social movement. We can talk about social movements when this social reality and all of these cases has become“collective demand”.“En-Nahda Movement”created by Rashid Ghannouchi with an Islamic background in Tunisia is such a social movement. This movement corresponds to an important position in Tunisia's social, political and cultural arena. Something that increases the importance of this movement (which starting at the end of 2010 and affect all the Middle East) is that it takes place in Tunisia. Types of En-Nahda Movement, emotions, intellectual background, method, organizational structure, collective identity, financial resources, relationship with social institutions and cases and finally the role in the revolution processes are the main issue of this study.