Sigara kullanan ve sigara kullanmayan infertil erkeklerde sperm dna hasarı ve apopitozis
Dna injury and apoptosis in smoker and non smoker infertile men
- Tez No: 422868
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Apopitoz, DNA hasarı, İnfertilite, Sigara
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnfertil çiftlerin yaklaşık %20'sinde sadece erkek faktörü temel nedendir. Son on yıllık süreçte sperm DNA bütünlüğünün rutin semen analizine göre daha iyi bir belirteç olabileceği hipotezi öne sürülmüştür. Erkek infertilitesinde sigaranın etkileri henüz kanıtlanmış olmamakla birlikte, sigara infertilite için makul bir risk faktörü olarak kabul edilebilir. Çalışmamızda sigara kullanan ve sigara kullanmayan infertil erkeklerde, TUNEL yöntemi ile DNA hasarı ve apopitozu değerlendirmeyi amaçladık. Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Androloji Laboratuarına başvuran; infertilite kriterlerine uyan, sigara kullanan ve kullanmayan 25'er, toplam 50 erkek vakaya ait semen örneği üzerinde yapıldı. Mikroskobik incelemeler ve morfolojik değerlendirmeler WHO 2010 kriterlerine uygun olarak yapıldı. Apoptozisi değerlendirmek için; TUNEL testi uygulandı ve apopitotik indeksleri hesaplandı. Elde edilen sayısal verilerin analizi Mann-Whitney U Testi ile yapıldı. Çalışmamızda: sigara kullanan grupta yaş infertilite süresi ile, konsantrasyon toplam motil sperm sayısı ile, toplam sperm sayısı toplam motil sperm sayısı ile, amorf baş büyük baş anomalisi ile ve teratozoospermi indeksi kuyruk anomalisi ile önemli derecede ilişkili idi (p0,05). Daha güvenilir sonuçların elde edilebilmesi için; aynı gruplarda ve genel popülâsyonda yapılacak büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Male factor is the main problem as approximately 20% of infertile couples. In the last decade, a hypothesis has been suggested that sperm DNA integrity may be a better marker than the routine semen analysis. Although not yet proven harmful effect, smoking is considered as a reasonable risk factor for male infertility. In our study, in smoker and non-smoker infertile man, we aimed to investigate the sperm DNA damage and apoptosis, using TUNEL method. This study was performed on 25 smoker's and 25 non-smoker's of total 50 semen samples of male patient who conforming tocriteriaof infertility and admitted to Selcuk University Medical Faculty Hospital Andrology Laboratory. Microscopic examination and morphological evalution were performed according to WHO 2010 criteria. To evaluate apoptosis; TUNEL assays were performed and then apoptotic indexes were calculated. Statistically analysis of the obtained numerical data was performed using the Mann-Withney U test.