Günlük yaşamda dindarlığın psiko-sosyal sonuçları
Psycho-social consequences of religiosity in everyday life
  1. Tez No: 423034
  2. Yazar: BİLAL KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAPAREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Günlük Yaşam, Psiko-Sosyal, Religion, Religiosity, Everyday Life, Psycho-Social
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, günlük yaşamda dindarlığın psiko-sosyal sonuçları ele alınmaktadır. Ele alınan konu sosyal psikolojik bir konu olduğu için birçok kaynağın yanında hem din psikolojisinin hem de din sosyolojisinin kaynaklarından yararlanılmıştır. Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte her araştırmada olduğu gibi çalışmanın önem ve amacı anlatılmıştır. Buna ek olarak çalışmanın temel taşları olarak görülmesi gereken din, dindarlık, günlük yaşam ve psiko-sosyal kavramları açıklanmıştır. Birinci bölümde Tanrı inancının biyolojik ve psikolojik temelleri, dinin bireysel yaşamdaki fonksiyonu ve günlük yaşama etkisi, dindarlık kriterleri, dindarlığın boyutları ve dindarlık tipleri incelenmiştir. Biyolojik temeller içerisinde Andrew Newberg'ün ve Dean Hamer'ın çalışmalarına yer verilmiştir. Psikolojik temeller içerisinde de Freud'un ideal imgesi, Jung'un arketipleri ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramı inançla ilişkilendirilerek ele alınmıştır. İkinci bölümde din ve sosyal uyum üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Daha sonra yaşanılan çevrenin dindarlık olgusu üzerinde ne tür değişiklikler meydana getirdiği ile ilgili analizler yapılmıştır ve geleneksel dindarlık ile kent dindarlığı karşılaştırmalı olarak açıklanma çalışılmıştır. Daha sonra da geleneksel/kırsal dindarlıktan kent dindarlığına geçişte önemli bir aktör olan teknolojik gelişmeler ele alınmış ve bu tür dindarlıkların teknolojik gelişmelerden ne şekilde etkilenmiş olabilecekleri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, psycho-social consequences of religiosity in everyday life are dealt with. We benefit from both psychology of religion's and sociology of religion's sources beside a lot of sources because of the subject is related to social psychological issues. The study consists of introduction and two chapters. In introduction importance and purpose of the study is described is in any research. In addition, religion, religiosity, everyday life, psycho-social concepts to be seen as the cornerstone of the study are explained. In the first chapter, biological and psychological foundations of belief in God, function of religion in individual life and its impact on everyday life, criteria of religiosity, dimensions of religiosity and types of religiosity were investigated. In the biological foundations, Andrew Newberg's and Dean Hamer's studies have been given. In psychological foundations, Freud's ideal image, Jung's archetypes and Piaget's theory of cognitive development are dealt with in relation to belief. In the second chapter, researches on religion and social cohesion were conducted. Then what kind changes on the phenomenon of religiosity have been caused analyzes were performed by living environment and traditional religiosity and city religiosity has been tried to explain as a comparative. Then technological developments that an important actor in the transition from traditional/rural religiosity to urban religiosity are dealt with and tried to explained these kind of religosities how influenced by technological developments.